KUKURUZ PREČI OD KUSTURICE: Mogućnost ulaska reditelja u SANU izazvala različite reakcije stručne javnosti

E. V. N.

14. 10. 2020. u 12:00

IZMENOM statuta SANU kojom je Odeljenje za muzičke i likovne umetnosti preimenovano u Umetničko odeljenje otvorena su vrata da u ovu elitnu instituciju budu primljeni i vrhunski filmski poslenici, o čemu se dosta polemisalo poslednjih godina.

КУКУРУЗ ПРЕЧИ ОД КУСТУРИЦЕ: Могућност уласка редитеља у САНУ изазвала различите реакције стручне јавности

Zgrada SANU

Bez obzira na javno negodovanje pojedinih članova SANU, kako saznaju "Novosti", od prisutnih 100 akademika za izmenu statuta nisu glasala samo tri člana.

- Izmene su logične i neophodne. To je trebalo i ranije učiniti. Nema razloga da bilo ko, iz bilo koje oblasti nauke ili umetnosti, bude onemogućen da bude predložen za prijem u SANU - kaže, za "Novosti", akademik Miro Vuksanović, i objašnjava. - Postupak izbora je precizan, težak i strog. Niko ne može ugroziti SANU ako njeni članovi biraju ljude koji su najbolji u oblastima kojima se bave. Podrazumeva se da se i kandidati, i ranije izabrani, moraju akademski ponašati i da SANU nije ni stranka ni skup istomišljenika. Njeni članovi su najpozvaniji da paze svoju ustanovu.

I poznati teoretičar filma Božidar Zečević podržava promenu statuta SANU i dodaje da je iznenađen protivljenjem pojedinih akademika.

- Srpska akademija nauka trebalo bi da je zalog kulturnog identiteta srpskog naroda. U ovaj identitet spada nesumnjivo i srpski film, njegovi autori i drugi stvaraoci, kao što je slučaj sa, recimo, francuskim filmom, čiji su korifeji Rene Kler i Alen Rob-Grije bili ponos i Francuske akademije. Zato me čude ovakve reakcije. Teško da bi se mogao naći ikakav argument koji bi srpskim sineastima najvišeg dometa, a bilo ih je i ima ih, osporio pristup u SANU - zaključuje Zečević.

IZBORNA PROCEDURA

KANDIDATE za članstvo u SANU mogu da predlažu reprezentativna udruženja, fakulteti, instituti, sami akademici... U novembru počinje skupljanje prijava, potom sledi razmatranje kandidata u okviru Odeljenja SANU, zatim cele Akademije, dok se prijem novih imena, u statusu dopisnog člana, može očekivati tek iduće jeseni.

Velikan filmske režije i istoričar umetnosti Đorđe Kadijević prijatno je iznenađen ovom izmenom, kojom će, uveren je, biti ispravljena dugogodišnja nepravda.

- Davno sam sa pokojnim predsednikom Akademije filmskih umetnosti Vlastimirom Gavrikom išao kod tadašnjeg predsednika SANU Dejana Medakovića, kod koga sam svojevremeno i diplomirao, tražeći da i filmski i pozorišni umetnici dobiju svoje odeljenje - otkriva Kadijević. - Iako se lično složio sa nama, Medaković je odmah znao da to neće proći. Ako sada zaista ostvare te izmene, bila bi to vrlo revolucionarna, pravična odluka kojom bi članovi SANU donekle povratili svoj ugled i kredibilitet. A bilo je krajnje vreme, odavno, od početka je trebalo da bude mesta za sve. Koliki je paradoks samo to što akademik nije jedan Kusturica za koga zna ceo svet, dobio je sve nagrade i onoliko učinio za našu zemlju, i to ne za ovaj patrljak već za onu ozbiljnu, bivšu zemlju - dok u SANU primaju nekog mikrobiologa koji radi biološke analize kukuruza!

S druge strane, pozorišni reditelj Dejan Mijač, koji bi zahvaljujući svojoj karijeri i ugledu možda mogao biti i jedan od kandidata za mesto akademika, smatra da filmskim i pozorišnim rediteljima nije mesto u SANU.

Miro Vuksanović:

Niko ne može ugroziti SANU ako njeni članovi biraju najbolje

- Po propozicijama svih akademija nauka i umetnosti, članovi mogu biti samo oni koji imaju trajno zabeleženo, ostavljeno delo: sliku, kompoziciju ili književni tekst. Samo ono što je "zapisano" može da bude legitimacija za akademiju nauka. U tom slučaju, ni filmski ni pozorišni reditelji ne bi mogli da se nađu u ovoj kategoriji.

Na pitanje zašto film ne može biti "trajno delo", naš poznati reditelj odgovara:

- Ne, to se ne računa. Ništa nije trajno, ukoliko nije zapisano na papiru ili platnu... To je po propozicijama svih akademija u svetu. I mi bismo, u tom slučaju, predstavljali izuzetak. Nigde reditelji nisu članovi akademija. Naravno, da postoji posebna Akademija umetnosti, onda bi i ovo pitanje moglo da se razmatra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024