OBNOVA UZ PAJU JOVANOVIĆA: Jelena Medaković, direktor Muzeja Grada Beograda, o predstojećoj rekonstrukciji zdanja u Resavskoj ulici

Miljana Kralj

13. 10. 2020. u 13:13

U SASTAV Muzeja grada Beograda, koji će uskoro svečano obeležiti 117 godina postojanja, ušla je pre neki dan i spomen-kuća vojvode Stepe Stepanovića. To je 14 adresa na kojoj se nalazi vredno nasleđe ove institucije. Ali, od početka 20. veka do sada, muzej još čeka jedinstven krov za svojih 170.000 kulturnih dobara, raspoređenih u zbirke, legate, biblioteku...

ОБНОВА УЗ ПАЈУ ЈОВАНОВИЋА: Јелена Медаковић, директор Музеја Града Београда, о предстојећој реконструкцији здања у Ресавској улици

Buduća zgrada Muzeja Beograda u Resavskoj ulici / Foto Beoinfo

Ugovorom između Grada Beograda i Ministarstva odbrane iz 2007. dodeljena im je nekadašnja Vojna akademija u Resavskoj 40b, sazidana 1899. prema projektu arhitekte Dimitrija T. Leka. Pre četiri godine na konkursu je izabran projekat, čiji su autori Jelena Ivanović Vojvodić, Goran Vojvodić i Jovana Grujevska, a po kome bi trebalo da bude izvedena obnova.

Čekajući da ovih dana dobiju građevinsku dozvolu za rekonstrukciju i sanaciju, posle čega će biti raspisan tender i iseljeni depoi, u muzeju su pripremili specifičnu dobrodošlicu obnovi - izložbu "Paja Jovanović, jedan slikar, 10 fotografa, 20 umetničkih dela", koja će biti otvorena 15. oktobra. Biće to poslednja postavka, pre početka građevinskih radova.

- Očekujemo da će radovi trajati dve i po do tri godine - kaže, za "Novosti", Jelena Medaković, direktor Muzeja grada Beograda. - Reč je o 17.800 kvadrata koje treba opremiti najsavremenijim sistemima zaštite i obezbeđenja. Biće to jedina zgrada kod nas, u potpunosti mikroklimatski spremna za gostovanja najvrednijih dela svetske kulturne baštine. Za gostujuće izložbe imaćemo poseban prostor u zgradi koja će imati i sve ostale tehničke podobnosti: odgovarajući pristup za kamione, posebno klimatizovane i opremljene prostorije za prijem materijala, takozvane karantine za eksponate.

Jelena Medaković / Foto V. Danilov

Oni koji su davne 1903. godine koncipirali muzej, prema mišljenju sagovornice, bili su izrazito dalekovidi:

- Mi danas baštinimo nasleđe vezano za 8.000 godina istorije, i kontinuiranog života na jednom prostoru, koja se ne odnosi samo na naš grad, već i na čitav region, jer Beograd jeste centar ovog geografskog područja. Kada zgrada bude gotova, na jednom mestu moći će da se spozna taj nemerljiv značaj našeg grada za istoriju Evrope, pa i sveta. Na to posebeno ukazuju neolitska i keltska nalazišta, pod okriljem naše kuće.

I dok se o Vinči i vinčanskoj kulturi u javnosti dosta zna, malo je poznata vrednost keltskih nalazišta sa teritorije Beograda, poput onog na Rospi ćupriji, ističe Medakovićeva:

- Naši arheolozi su nedavno, na Batajničkoj petlji, tokom istražnih iskopavanja, pronašli još jedno keltsko nalazište i materijal je mesec dana prenet u muzej.

Posle Deroka - Veličković

OVOGODIŠNjA proslava vratiće jednu tradiciju u Muzej grada Beograda. Biće obnovljena nagrada muzeja, poslednji put dodeljena 1973. Aleksandru Deroku. Posthumno će 15. oktobra biti dodeljena Vladimiru Veličkoviću.

Pored zbirke stare i retke knjige muzej ima i vrednu biblioteku, koja je do sada služila samo kustosima, a kako obećava direktorka, posle rekonstrukcije muzej će dobiti najveću čitaonicu za dela iz oblasti kulture, umetnosti, istorije, istorje umetnosti, arheologije, koja će biti dostupna svima.

- Specifičnost Muzeja grada Beograda su njegovi legatori, a mi i sada imamo pozive od ljudi koji žele nešto da nam ostave. U obnovljenoj zgradi oni će dobiti prostor u kome će se na šest meseci smenjivati postavke - priča Jelena Medaković, dodajući da će neki legati poput Muzeja Ive Andrića, ili Zbirke ikona Sekulić (obnova ovog prostora se primiče kraju) ostati gde su i do sada bili. Muzej Paje Jovanovića, međutim, preseliće se u Resavsku, jer je stan u kome se sada nalazi vraćen u restituciji.

Muzej Paje Jovanovića / Foto Muzej Paje Jovanovića

Jedan od najlepših vajarskih ateljea kod nas, osam godina zatvoreni Legat Tome Roksandića, po rečima Medakovićeve, biće prvi objekat koji će početi da rade dogodine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)