GRAN PRI SRDANU GOLUBOVIĆU: Dodelom nagrada zatvoren 13. Leskovački internacionalni festival filmske režije (FOTO)

I.Mitić

29. 09. 2020. u 23:44

PRVU nagradu na 13. Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije(LIFFE), koja nosi ime našeg čuvenog reditelja Živojina Žike Pavlovića, osvojio je Srdan Golubović za režiju filma „Otac“.

ГРАН ПРИ СРДАНУ ГОЛУБОВИЋУ: Доделом награда затворен 13. Лесковачки интернационални фестивал филмске режије (ФОТО)

Foto: I.Mitić

 On je ovim, prema oceni žirija, intimnim, bolno realističnim, a poetičnim filmom, precizno oslikao surovost našeg sveta i problematizovao pitanje snage pojedinca u današnjem trenutku. Goluboviću je ovo drugi Gran pri na leskovačkom festivalu, a prvi je svojevremeno osvojio režijom filma „Krugovi“.

- Ova nagrada je za mene veoma značajna i čini mi veliku čast. Veoma mi znači zato što je Živojin Žika Pavlović bio moj profesor i mnoge moje kolege iz bivše Jugoslavije zavide mi na toj privilegiji. I treba da zavide. Zahvalan sam i Darku Bajiću koji je prvi poverovao i osetio da u meni ima nečega, ali pre svega sam mu zahvalan na strasti prema filmu koju mi je preneo, na postojanosti, na ideji da je film najvažnija stvar u našem životu – rekao je Srdan Golubović primajući nagradu na svečanoj ceremoniji zatvaranja festivala.

Drugonagrađeni reditelj je Mladen Đorđević za film „Sumrak u bečkom haustoru“ koji se kratko zahvalio organizatorima festivala, dok je treća nagrada pripala Marku Đorđeviću za ostvarenje „Moj jutarnji smeh“.

ŽIRI JEDNOGLASAN

O nagradama u glavnom programu festivala odlučivale su prošlogodišnja pobednica, makedonska rediteljka, Miona Strugar Mitevska kao i njena kolegenica Maja Miloš. Ona je takođe, pre osam godina sa filmom „Klip“, trijumfovala na ovoj reviji najboljih filmova u regionu. Treća članica žirija bila je glumica Ana Franić. Sve odluke donete su jednoglasno.

- Stvarno je bilo mnogo lepih projekcija ovde u Leskovcu. To je u stvari najvažnije. Imao sam osećaj da su ljudi, koji su došli da gledaju, bili uz naš film, koncetrisani, i to mi je pobeda. Mnogo mi je drago što sam došao ovde – rekao je reditelj Marko Đorđević.   

Njegov film osvojio je i obe glumačke nagrade. Za najbolju žensku ulogu nagrađena je Ivana Vuković, a nagrada za najbolju mušku rolu pripala je Filipu Đuriću.

Takmičarski program ovogodišnjeg „LIFFE“ činilo je 12 filmova iz svih zemalja bivše Jugoslavije od kojih su dva imala svoju srpsku premijeru. To su bosansko-hercegovački film „Koncetriši se baba“, u režiji Pjera Žalice, i ostvarenje slovenačke rediteljke Katje Colje „Igor i Rosa“. Festival je, van takmičarskog programa, otvoren filmom umetničkog direktora festivala Darka Bajića „Ime naroda“, a zatvoren „Realnom pričom“ Gordana Kičića. Ovaj glumac i reditelj imao je i završnu reč pre nego što se „spustila zavesa“ posle petodnevne filmske revije u Leskovcu.

- Osećam se veoma počastvovanim što sam jedini glumac – reditelj u ovogodišnjoj takmičarskoj selekciji. Na akademiji sam se najviše družio sa rediteljima, jer me je zanimalo kako oni prolaze kroz ceo taj proces i dolaze do rezultata. Zahvalan sam organizatorima i Darku Bajiću, koji od početka neguje ovaj festival, i vidimo se sledeće godine – rekao je Gordan Kičić pozdravljen burnim aplauzim.

Na početku večeri publika se minutom ćutanja oprostila od našeg proslavljenog reditelja Gorana Paskaljevića kome je ove godine pripalo najviše festivalsko priznanje za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu „Živojin Žika Pavlović“. Sećanjem na velikog reditelja započinjala je svaka od bioskopskih projekcija.

NEZAVISNI I STUDENTSKI FILM

 
U novouvedenoj kategoriji „Nezavisni film“ Gran pri festivala pripao je slovenačkom filmu „Oroslan“ Matjaža Ivanišina, a specijalno priznanje dodeljeno je Stefanu Maleševiću za režiju filma „Mamonga“. Nagrade „Radomir Baja Šaranović“ dodeljuju se u kategoriji studentskih filmova u kojoj je pobedio Lovro Mrđen, režijom filma „Pečat“. Druga nagrada pripala je Alenu Šimiću, za film „B4“, dok je trećenagrađena Nina Ognjanović i njen film „Plaču“.
             

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DIGITALNA TRANSFORMACIJA U OBLASTI LJUDSKIH RESURSA: Šta su svetski trendovi, a kako je u Srbiji?