SLIKE IZA SCENE MODNIH REVIJA: U Arhivu Vojvodine otvorena izložba Nenada Karlića, fotoreportera "Večernjih novosti"

S. B.

28. 09. 2020. u 21:41

U ARHIVU Vojvodine u Novom Sadu, večeras je otvorena izložba fotografija "Days”, Nenada Karlića, fotoreportera "Večernjih novosti" koji se na svom prvom samostalnom izlaganju predstavio sa 26 fotografija nastalih u poslednjih desetak godina iza scene modnih revija na "Nedeljama mode" širom Srbije.

СЛИКЕ ИЗА СЦЕНЕ МОДНИХ РЕВИЈА: У Архиву Војводине отворена изложба Ненада Кaрлића, фоторепортера Вечерњих новости

Foto: S.Bajić

Izložbu su otvorili dr Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine, koji je u prvi plan istakao spoj umetnosti i lepote na Karlićevim radovima i Nemanja Pantelić, dizajner i stilista, koji je naglasio da je u veoma razvijenoj modnoj industriji vrlo teško biti drugačiji.

- Nenadu je upravo to pošlo za rukom, zahvaljujući, pre svega, kontinuiranom, desetogodišnjem radu i posvećenošću kojom je bez doterivanja hvatao momente u "bek stejdžu” i na njemu jedinstven način fotografisao lica i dešavanja pred izlazak na modnu pistu- rekao je Pantelić.

Dr Uglješa Colić, akademski slikar, ocenio je da je Karlić, otvarajući zavesu bekstejdža, posmatračima omogućio da nazru skriveni svet modne produkcije, lepote, uzbuđenja i bola.

- Specifičan pristup modnoj fotografiji, nenad je izgradio kroz dragoceno iskustvo fotoreportera.Izložena serija fotografija predstavlja pažljiv odabir prve decenije beleženja momenata iz bek stejdža. Na fotografijama je prikazan istančan osećaj za dati trenutak i komponovanje figura u prostoru. Eksperimentišući sa kompozicijom i svetlom, fotografišući modne detalje ali i scenske prikaze, autor stvara sopstvenu poetiku vrednu svakog divljenja. Manekenke i manekeni nisu prikazani poput ukrasnih lutaka, već poput živih bića gde je akcenat na predstavljanju njihove ljudskosti i emocija- ocenio je Colić.

Nenad Karlić se fotografijom bavi 13 godina, radio je kao fotoreporter u nekoliko redakcija, sarađivao sa domaćim i inostranim agencijama a promociju njegovog rada podržao je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Udruženje za kulturu i umetnost "Afra" i Udruženje "Medija portal".

Ljubitelji fotografije radove će moći da pogledaju do 4. oktobra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024