BAJIĆ – BILO JE TO KAO NA FILMU: Publika na festivalu LIFFE velikim i dugim aplauzom odala poštu Goranu Paskaljeviću

Игор Митић
Igor Mitić

26. 09. 2020. u 16:40

KADA je Darko Bajić, umetnički direktor Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije(LIFFE), posle projekcije njegovog filma "Ime naroda", publici saopštio da je preminuo Goran Paskaljević, ovogodišnji dobitnik najvišeg priznanja leskovačkog festival, umesto minuta ćutanja, začuo se gromoglasan aplauz.

БАЈИЋ – БИЛО ЈЕ ТО КАО НА ФИЛМУ: Публика на фестивалу LIFFE великим и дугим аплаузом одала пошту Горану Паскаљевићу

Foto: I. Mitić

- Bilo je to kao na filmu. Umesto minuta ćutanja dobio je aplauz koji je dugo trajao i govorio koliko gledaoci žele da mu zahvale za sve one filmove koje je napravio. To je velika tragedija za evropsku, svetsku i srpsku kulturu i lični gubitak za sve nas koji smo Gorana poznavali i poštovali – kazao je Bajić.

On je rekao da se u petak ujutru čuo sa Goranovom suprugom i da je tada saznao da je poznati reditelj imao operaciju i da se oporavlja, a da je pre toga sve vreme bio u kontaktu sa Paskaljevićem koji mu je bio lični prijatelj.

Vest o smrti poznatog reditelja stigla je samo pola sata nakon što je i zvanično saopšteno da je dobio nagradu za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu koja nosi ime proslavljenog reditelja Živojina Žike Pavlovića.

Tada je i pročitana poslednja Goranova poruka publici u kojoj je naveo da mu je učinjena velika čast time što mu je dodeljena nagrada sa Pavlovićevim imenom koji mu je bio prijatelj, ali i uzor, jer je iz njegovih filmova učio isto onoliko koliko je učio o filmu na praškoj akademiji.

Paskaljević je deseti dobitnik prestižne nagrade na festivalu LIFFE. Među dosadašljim laureatima ovog priznanja su: Predrag Miki Manojlović, Lazar Ristovski, Bata Živojinović, Dragan Nikolić, Rade Šerbedžija, Emir Kusturica, Slavko Štimac, Slobodan Šijan i Bogdan Diklić.

LIFFE je tokom 12 godina postojanja ugostio više od 80 najpoznatijih reditelja i veliki broj glumaca iz celog regiona, a na njemu je prikazano više od 250 filmova koje je videlo oko 80.000 gledalaca. Bajić je rekao da je Paskaljević više puta dolazio u Leskovac i da je voleo LIFFE, a da su mu ljudi koje je sretao u gradu na Veternici bili veoma dragi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)