U LESKOVCU DVE SRPSKE PREMIJERE: Filmski sladokusci dočekali reviju najboljih i najnovijih filmova iz celog regiona

Игор Митић
Igor Mitić

26. 09. 2020. u 12:30

LESKOVAČKI internacionalni festival filmske režije(LIFFE), ove godine pod sloganom "Film uvek", publici predstavlja 12 najboljih i najnovijih filmskih ostvarenja iz zemalja bivše Jugoslavije, a među njima i dve srpske premijere. Ova petodnevna smotra sedme umetnosti, koja se održava od 25. do 29. septembra, zadovoljiće ukuse i najprobirljivije publike, a velike deo programa, zbog epidemije virusa korona, biće dostupan i publici u celom regionu putem interneta.

У ЛЕСКОВЦУ ДВЕ СРПСКЕ ПРЕМИЈЕРЕ: Филмски сладокусци дочекали ревију најбољих и најновијих филмова из целог региона

Foto: I. Mitić

Srpsku premijeru imaće filmovi bosanskohercegovačkog reditelja i scenariste Pjera Žalice "Koncetriši se baba", sa Mirom Banjac u glavnoj ulozi, i slovenački film "Igor i Rosa", u režiji Katje Colje. U zvaničnoj konkurenciji za nagrade 13. LIFFE je i makedonski film "Vrba" Milča Mančevskog.

Tu su i snažne filmske priče - "Otac" Srdana Golubovića i "Grudi", crnogorske rediteljke Marije Perović, kao i film o generaciji koja je odrastala pod staklenim zvonom reditelja Marka Đorđevića - "Moj jutarnji osmeh". Ostvarenje Mladena Đorđevića "Sumrak u bečkom haustoru" donosi priču o gastarbajterima i u crnohumornom stilu prikazuje njihove živote. U takmičarskom programu je još jedan slovenački film. Metod Pevec se predstavlja naslovom "Ja sam Frank". Festival će biti zatvoren "Realnom pričom" Gordana Kičića, dok je na otvaranju, ali van konkurencije, prikazan film "Ime naroda" - Darka Bajića, dugogodišnjeg umetničkog direktora LIFFE.

U konkurenciji za nagrade su još tri filma koji će biti prizani na onlajn platformi "mojoff.net/leskovacfilmfestival". To su "Polusestra" Damjana Kozole, "Koja je ovo država" Vinka Brešana i "Glas" Ognjena Sviličića. Na ovoj platformi ljubitelji sedme umetnosti moći će da pogledaju još 14 filmova u dva programa. Jedan čini izbor filmova nagrađivanih na prethodnim festivalima, a drugi nezavisni film, dok će iz glavnog programa na platformi biti i filmovi Pjera Žalice i Marka Đorđevića. Uz pomoć interneta biće održana i tradicionalna Konferencija reditelja regiona.

Festival organizuje, u skladu sa merama za borbu protiv epidemije virusa korona, Leskovački kulturni centar, a uz podršku lokalne samouprave, nadležnog ministarstva i Filmskog centra Srbije. Publika će moći na projekcije, na ograničenom broju mesta, tek posle dezinfekcije ruku i uz obavezno nošenje zaštine maske.

PRIZNANjA

Nagrada za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu, koja nosi ime čuvenog reditelja Živojina Žike Pavlovića, ove godine pripala je Goranu Paskaljeviću. Na festivalu se dodeljuju i tri istoimene nagrade za režiju kao i priznanja "Zlatni lešnik", za najbolju žensku odnosno mušku ulogu. Ovogodišnji žiri čine rediteljke Maja Miloš i Teona Strugar Mitevska, prošlogodišnja pobednica LIFFE, i glumica Ana Franić. U posebnom programu najbolji studentski filmovi regiona nagrađuju se priznanjima "Radomir Baja Šaranović".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu