U LESKOVCU POČEO 13. LIFFE: Otvorena revija najboljih i najnovijih filmova iz celog regiona

Игор Митић
Igor Mitić

26. 09. 2020. u 09:48

DVE srpske premijere i još deset najboljih i najnovijih filmova iz svih zemalja bivše Jugoslavije čine takmičarski program ovogodišnjeg 13. izdanja Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije (LIFFE) koji je u petak uveče, zbog epidemije virusa korona, otvoren mnogo skromnije nego ranijih godina, ali je organizatorima iz Leskovačkog kulturnog centra najvažnije da su očuvali kontinuitet i kvalitet manifestacije koja se ove godine održava pod sloganom „Film uvek“.

У ЛЕСКОВЦУ ПОЧЕО 13. LIFFE: Отворена ревија најбољих и најновијих филмова из целог региона

Foto: I. Mitić

Najviše priznanje LIFFE za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu „Živojin Žika Pavlović“ pripalo je Goranu Paskaljeviću jednom od najcenjenijih evropskih reditelja nezavisnog filma. Vest o njegovoj smrti, koja je stigla samo pola sata nakon otvaranja festivala, šokirala je domaćine i goste ove manifestacije. Naš proslavljeni reditelj je u poruci koja je pročitana publici rekao da mu je ovom nagradom „učinjena velika čast“.

Foto: I. Mitić

- Živojin Pavlović nije samo moj prijatelj nego i moj uzor. Učio sam iz njegovih filmova isto onoliko koliko sam učio o filmu na praškoj akademiji. On je presudno uticao na moje stvaralaštvo, koje je u početku bilo blisko crnom talasu, ali sam ja dodao malo češkog humora kako bih izbegao cenzuru. Velika mi je čast da primim nagradu koja nosi njegovo ime – poručio je Paskaljević i dobio veliki aplauz publike u Leskovcu koja nije ni slutila da čuvenog reditelja više nema.

Foto: I. Mitić

Umetnički direktor festivala reditelj Darko Bajić je naglasio da će zvanična selekcija zadovoljiti ukuse i najprobirljivije publike.

- Voleo bih da ovaj festival ostane mladima Leskovca da ga čuvaju, paze i da stvaraju veliki kulturni prostor u kome ćemo se sučeljavati i tako biti još bolji. Mi smo ti koji ne treba da dozvolimo da nam se najgore iz prošlosti ponavlja i siguran sam da to toga neće doći – istakao je Bajić.

Veliki deo programa, zbog epidemije virusa korona, preseljen je u digitani svet i preko platforme „mojoff.net/leskovacfilmfestival“ biće dostupan celom regionu. Osim pet ostvarenja iz takmičarskog programa ljubitelji sedme umetnosti moći će da pogledaju još 14 filmova u dva programa - nagrađivanih filmova na prethodnim festivalima i nezavisnog filma. Uz pomoć interneta biće održana i tradicionalna Konferencija reditelja regiona, dok će na projekcije uživo, na ograničenom broju mesta, publika moći tek posle dezinfekcije ruku i uz obavezno nošenje zaštitne maske.

- Ovaj festival je veoma važan jer je posvećen rediteljima koji su na toj piramidi filmske industrije na samom vrhu i najodgovorniji su za sve i zato ovom festivalu želim mnogo uspeha i dug život – rekao je glumac Lazar Ristovski otvarajući ovu manifestaciju.

Foto: I. Mitić

Dobrodošlicu gostima poželeli su gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, uz ocenu da je zahvaljujući ovom festivalu grad na čijem je čelu „ponovo epicentar kulture ne samo Srbije već i celog regiona“, i Sanja Conić, direktorka Leskovačkog kulturnog centra(LKC), koja je najvažnijim ocenila, da bez obzira na specifične okolnosti zbog epidemije virusa i obaveznu distancu, publika i filmski stvaraoci dele istu emociju i energiju bez kojih nema života i festivala.

- Nadam se da će ova korona biti samo jedna kratka stanka, jedan ružan san, i da ćemo već naredne godine, kako smo i navikli, uz puno gostiju iz regiona, glamura i radosti dočekati sledeći LIFFE – zaključila je Sanja Conić.

LKC festival organizuje uz podršku leskovačke lokalne samouprave, Ministarstva kulture, sponzora i Filmskog centra Srbije.

Foto: I. Mitić

 
NAGRADE I ŽIRI

Na festivalu se dodeljuju tri nagrade za najbolju režiju „Živojin Žika Pavlović“ kao i priznanja za najbolju žensku odnosno mušku ulogu. U ovogodišnjem žiriju su rediteljke Maja Miloš i Teona Strugar Mitevska, prošlogodišnja pobednica LIFFE, i glumica Ana Franić. U posebnom programu najbolji studentski filmovi regiona nagrađuju se priznanjima „Radomir Baja Šaranović“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024