SAPUNICA KOJA JE OSVOJILA ČITAV SVET: Pre skoro četiri decenije, 1981. godine, na kanalu EJ-BI-SI lansirana je "DINASTIJA"

M. A. - J. J.

28. 09. 2020. u 10:11

KADA je početkom osamdesetih prošlog veka čuveni američki producent Aron Speling seo za radni sto sa Ričardom i Ester Šapiro, autorima buduće najpopularnije američke sapunice "Dinastija", njegov zadatak bio je da stvori hit!

САПУНИЦА КОЈА ЈЕ ОСВОЈИЛА ЧИТАВ СВЕТ: Пре скоро четири деценије, 1981. године, на каналу ЕЈ-БИ-СИ лансирана је ДИНАСТИЈА

Foto Promo

U rukama je imao prvu ruku scenarija istorijske sage o Karingtonovima i suparničkoj porodici Kolbi, i trebalo je stvoriti hit koji bi mogao da parira tada već čuvenom "Dalasu", američkoj sapunici čiji su rejtinzi parali nebo od prve epizode prikazane 1978. godine. Prvi koraci na tom putu bili su da naziv serije bude "Dinastija", umesto "Nafta" i da serija ima sve što je nedostajalo "Dalasu", a to je, pre svega, bio glamur. Otud i novi naziv "Dinastija", kojim su Karingtonovi sa naftnih bušotina preseljeni u velelepnu vilu, a umesto kantri odela, tipičnih za američki Divlji zapad i stočarski biznis, junaci Spelingove sapunice nosili su samo dizajnerske komade. Blejk, Kristl, Felon, Stiven i naročito Aleksis živeli su na visokoj nozi. Živeli su u luksuzu, okruženi limuzinama, avionima i helikopterima koji su ih odvozili na egzotične ili mondenske destinacije.

Pre skoro četiri decenije, 1981. godine, na kanalu Ej-Bi-Si lansirana je "Dinastija", koja će sa devet sezona i 220 epizoda osvojiti čitav svet. Međutim, taj uspeh nije došao preko noći. Reakcije publike na pilot-epizodu i prvi ciklus bile su neočekivano mlake i nikako dorasle moćnom "Dalasu". Speling je već pri kraju sezone bio prinuđen da izvuče svoje najjače oružje - Aleksis!

Izbor za glumicu koja će oživeti ovako specifičan lik bio je prava noćna mora. Speling je u startu bio svestan da to neće moći da bude obično TV lice, već diva svetskog kalibra. Prvi izbori bile su Elizabet Tejlor i Rakel Velč, ali one su odbile holivudskog producenta. Pre nego što je Džoan Kolins prihvatila svoju buduću ulogu života, izbor za Aleksis bila je i Sofija Loren. Pregovori sa italijanskom primadonom trajali su od kraja prve sezone, u čijoj poslednjoj epizodi je Speling i uveo ovaj lik u seriji. Kako još nije imao odgovarajuću glumicu, pokrio ju je velikim šeširom i velom preko lica koji je sakrio identitet tadašnje Aleksis, "na zameni". Samo dve nedelje pre početka snimanja druge sezone, Sofija Loren je rekla - NE. Spelingova žena, koja je u trenutku kada mu je saopštena vest da Sofija neće igrati Aleksis, sedela na sofi pored njega i čitala roman "Kučka" Džeki Kolins, sestre buduće dežurne zlice "Dinastije", došla je na sudbosnosnu ideju - zašto to ne bi bila Džoan. Speling je bio skeptičan, ali ipak ju je pozvao. Kučkastim tonom kojim je u britanskom stilu izgovorila: "Ni govora", i spuštenom slušalicom, ali i u svakom narednom pozivu kada je odbila čak i ideju na učešće u "Dinastiji", Kolinsova ga je "kupila". Na kraju je pristala na "probu" od četiri epizode, posle kojih se preselila u Ameriku na 10 godina i postala večita televizijska, ali i ikona stila.

Foto Promo

Kada je reč o odabiru ostalih glavnih glumaca Aron Speling je za ulogu Blejka Karingtona odmah predložio njegovog bliskog prijatelja, glumca Džona Forsajta, tada šezdesetdvogodišnjaka koji je "otpao", jer je traženo da to bude neki mlađi, atraktivan i poznat glumac. Izabran je Džordž Pepard, koji je glumio u filmu "Doručak kod Tifanija", ali je posle sukoba sa producentima dobio otkaz i Forsajt je ostao u ulozi popularnog Blejka. Za ulogu njegove sekretarice Kristl izabrana je Linda Evans, Stivena, Blejkovog sina, homoseksualca, glumio je Al Korli, a za ulogu Blejkove razmažene ćerke Falon odabrana je Pamela Su Martin.

STAMPEDO FANOVA I PORAZBIJANI IZLOZI

U NjUJORKU se 1984. godine u prodaji našla i modna linija "Dinastija", a na otvaranju su se pojavili glumci iz serije. Oni koji nisu mogli da uđu u radnju razbili su izloge da bi ušli i videli svoje omiljene glumce. "Dinastija" je postala sinonim za život na visokoj nozi i trajala je do maja 1989. godine.

"Dinastija" je nominovana za Zlatni globus za najbolju dramsku TV seriju svake godine od 1981. do 1986, a pobedila je 1983. godine. Serija je "rodila" uspešnu liniju modnih i luksuznih proizvoda, a takođe i ogranak seriju "Kolbijevi".

Pošto je snimanje u Denveru bilo skupo, producenti serije radnju su smestili u Kaliforniju, gde su, u blizini San Franciska, našli raskošnu kuću sa velikim imanjem koja je poslužila za rezidenciju Karingtonovih.

U želji da potpunim krajnostima parira "Dalasu" u trci za rejtingom Speling je od "Dinastije" stvorio seriju koja je u svemu bila ispred svog vremena. Tako se upravo u "Dinastiji", pred kamerama, a i na malim ekranima prvi put u istoriji američke televizije, pojavio gej lik. Reč je o Blejkovom sinu Stivenu. Glumca Ala Korlija liku Stivena upravo je privukla njegova homoseksualna priroda, jer je njime prikazano nešto različito, što dosad na televiziji nije bilo viđeno.

Gledanost serije je sve više rasla, a u jednoj od epizoda, kao gosti, tumačeći sami sebe, pojavljuju se čak i bivši američki predsednik Džerald Ford, njegova supruga i bivši ministar spoljnih poslova Henri Kisindžer.

Gledaoci su obožavali lik Aleksis, koja je u isto vreme užasavala i fascinirala publiku svojom podlošću. Kristl je bila njena sušta suprotnost, a sukob ta dva lika odvijao se kroz verbalne okršaje, ali i fizičke obračune koji su uskoro postali magnet za gledanost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest