BRANKA PODIŽE ZAVESU: Prestižna pozorišna manifestacija Sterijino pozorje počinje 26. septembra

J. SIMIĆ

24. 09. 2020. u 07:20

U SVOJOJ 65 sezona dugoj istoriji, Sterijino pozorje su (ne)prilike odložile samo u dva navrata - na mesec dana to su učinile NATO bombe 1999. godine, a ovih meseci između glumaca i publike isprečila se pandemija virusa korona.

БРАНКА ПОДИЖЕ ЗАВЕСУ: Престижна позоришна манифестација Стеријино позорје почиње 26. септембра

Foto N. Fifić

Pozorje je minulih meseci odlagano u dva navrata, ali srećan je bio treći datum, te će najprestižniji festival teatra u regionu startovati u subotu, 26. septembra u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu pozdravnom besedom Branke Petrić, primadone našeg glumišta i dvostruke laureatkinje Sterijine nagrade.

Potom će ansambl SNP-a izvesti predstavu "Smederevo 1941." po tekstu i režiji Ane Đorđević, a do 4. oktobra pred gledaocima "maskiranim" i raspoređenim u svako drugo sedište, u konkurenciji za Sterijinu nagradu nadmetaće se još šest predstava.

RAPAJIĆU "HRISTIĆ"

STERIJINA nagrada za teatrologiju "Jovan Hristić" koja se dodeljuje svake treće godine, ovoga puta pripala je prof. dr Svetozaru Rapajiću za knjigu "Muzičko pozorište kao umetnička sinteza" u izdanju Fakulteta dramskih umetnosti i Instituta za pozorište, film, radio i televiziju iz Beograda - saopšteno je juče u Pozorju.

Po odabiru selektora Svetislava Jovanova u konkurenciji za Sterijinu nagradu takmičiće se dve predstave Bitef teatra ("Lepa Brena prodžekt", režisera Vladimira Aleksića i Olge Dimitrijević) i "Kretanje" u režiji Jovane Tomić), "Ko je ubio Dženis Džoplin" (SNP, tekst Tijana Grumić, režija Sonja Petrović), "Semper idem"(NP Sombor, po romanu Đorđa Lebovića u režiji Gorčina Stojanovića), "Radnička hronika" (NP Subotica, tekst Petar Mihajlović, režija Veljko Mićunović) i "Gustav je kriv za sve" (Pozorišta "Deže Kostolanji "Subotica, režija Kokan Mladenović).

- Veoma je važno da se festival ipak održava zato što moramo pokazati da je moguće vratiti se normalnoj realnosti - kazao je direktor Pozorja Miroslav Miki Radonjić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna