TORANj PRIPAO NADI: Dodelom nagrada završen 27. Festival evropskog filma Palić

J. LEMAJIĆ

19. 09. 2020. u 15:00

ТОРАЊ ПРИПАО НАДИ: Доделом награда завршен 27.  Фестивал европског филма Палић

Foto: Promo

PRIZNANjE Zlatni toranj za najbolji film ovogodišnjeg Festivala evropskog filma Palić pripalo je norveško-švedskom filmu "Nada", u režiji Marije Sedal, dok je Palićki toranj za najbolju režiju dodeljen Agnješki Holand, za režiju filma "Šarlatan", realizovanom u češko-irsko-poljsko-slovačkoj koprodukciji.

Zavesu ovogodišnje smotre sedme umetnosti spustio je film "Hotel Beograd".

Žiri u čijem sastavu su bili filmska selektorka Mišel Keri (Nemačka), reditelj i scenarista Igor Ivanov (Severna Makedonija) i reditelj i scenarista Goran Radovanović (Srbija), odluke je doneo na onlajn sednici.

- Film "Nada" nas je na iznenađujući način dirnuo sirovošću kojom je pristupio svojoj temi, a pritom nikada nije bio jeziv. Takođe, očarao nas je svojim toplim prikazom šire porodice i njihovim odgovorom na najrazornije vesti koje jedna porodica može primiti - kažu u obrazloženju odluke.

FIPRESCI

NAGRADA Fipresci za najbolji film glavnog programa dodeljen je poljsko-švedskom filmu "Znoj" u režiji Magnusa von Horna.

- U svojoj petoj deceniji filmskog stvaranja, Agnješka Holand, neumorno posvećena, nastavlja da secira evropsku istoriju 20. veka. Ona se nenametljivo bavi mnogim temama: misterioznim ubistvom, istorijskim dramama, kultom ličnosti u vidu prirodnog iscelitelja - i time preseca nekoliko vremenskih razdoblja i političkih doba, od kapitalizma, preko fašizma do totalitarizma u Čehoslovačkoj. Sve to upućuje na velikog filmskog stvaraoca.

Žiri je dodelio Specijalno priznanje nemačko-ukrajinsko-britanskoj koprodukciji "DAU.Nataša" u režiji Ilje Kržanovskog i Jekaterine Oertel zbog "neobuzdanog prikaza odnosa žrtve i tlačitelja, vlasti i pojedinca i mašinerije totalitarne države. Nagrada za najbolji film programa "Paralele i sudari" dodeljena je poljskom filmu "Ubij, pa napusti grad" u režiji Marijuša Vilčinskog. n

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)