NADA ZA "GRAFIČKI": U susret otvaranju čuvene beogrdske galerije na novoj adresi

M. KRALj

14. 09. 2020. u 14:45

POSLE velike drame beogradske i srpske kulture, kada je zbog vraćanja u restituciji, a potom i prodaje, čuvena beogradska galerija morala da ustukne sa svoje sedam decenija druge adrese, i prepusti je "slatkim gresima" tranzicije, sve je pre osam meseci odbradovala vest da je Grafički kolektiv dobio novi stalni prostor.

НАДА ЗА ГРАФИЧКИ: У сусрет отварању чувене беогрдске галерије на новој адреси

Foto Z. Jovanović

Krov za grafiku pronađen je u Ulici Dragoslava Jovanovića broj 11, prekoputa Skupštine grada. Na tu adresu, pozvani su danas prijatelji ove kuće, umetnici, likovni kritičari i hroničari, na druženje u susret otvaranju novog izložbenog prostora.

- Čitava situacija oko izbijanja pandemije korone napravila je zbrku, pa u tome nismo ni mi bili izuzetak - kaže, za "Novosti", Ljiljana Ćinkul, umetnički direktor "Grafičkog kolektiva", dodajući da su samim tim usporeni i radovi potrebni da se galerija osposobi.

- Ima još mnogo stvari koje slede, pre nego što sve bude gotovo. Prostor je, ipak, sada očišćen, pa smo odlučili da ga predstavimo. Sasvim je drugačije kada se nešto vidi na fotografiji ili kada se o njemu priča, nego kada se uživo obiđe.

PERFORMANSI, INSTALACIJE...

Zajedničkim angažmanom i umetničkim akcijama možemo oživeti novi prostor. Trenutno stanje prostora, pre rekonstrukcije, pruža mogućnost za realizovanje različitih projekata: performansa, instalacija, fotografija, jednodnevne pop-ap izložbe. Otvoreni smo za dobre ideje, predloge, sugestije - poručuju iz "Grafičkog kolektiva".

Posle konsultacija sa arhitektama, kako tvrdi sagovornica, završena je izrada projektnog rešenja adaptacije prostora prema galerijskim standardima i izložbenim potrebama. Prikupljaju se i sredstva za realizaciju: "Grafički kolektiv" učestvovao je na republičkom i gradskom konkursu, kao i jednom konkursu za nagradu u Japanu. Međutim...

Ljiljana Ćinkul, Foto arhiva

- U toku je rasplet administrativnog lavirinta oko priključka električne energije koji mora da reguliše vlasnik prostora, Republička direkcija za imovinu - nastavlja Ćinkul.

Za dugo čekani susret na novoj adresi (sa Obilićevog venca iseljeni su početkom leta 2018), domaćini poručuju da je prvim gostima ulaznica dobra volja i lepo raspoloženje. Svrha ovog druženja je da čuju predloge i ideje za budućnost.

Foto Z. Jovanović

Tekst potpisa

- Sva pomoć i podrška oko adaptacije prostora, prikupljanja sredstava, povećavanja medijske vidljivosti su više nego dobrodošli - poručuju iz "Grafičkog kolektiva". 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri