BILO JEDNOM U SRBIJI: Pala prva klapa filma o srpskom Mančesteru – zlatnom dobu Leskovca između dva rata (FOTO)

I. Mitić

03. 09. 2020. u 21:07

U NAPUŠTENOJ fabrici „Zele Veljković“, u industrijskoj zoni grada na Veternici, u četvrtak je počelo snimanje filma o transformaciji Leskovca iz jedne male turske kasabe u modernu evropsku varošicu.

БИЛО ЈЕДНОМ У СРБИЈИ: Пала прва клапа филма о српском Манчестеру – златном добу Лесковца између два рата (ФОТО)

Foto: I. Mitić

Ekipa filma „Bilo jednom u Srbiji“ namerava da dočara baš to vreme kada je Leskovac bio ekonomski veoma snažan zahvaljujući preduzimljivim i vrednim ljudima punim duha. Oni su ti koji su ovaj grad učinili najrazvijenijim u tadašnjoj državi, odmah posle Beograda.

- Trudićemo se da napravimo jedan film koji je romantičan i melodramatičan. Biće to jedna preduzetnička priča kroz koju ćemo pokušati da prikažemo specifično stanje duha Leskovčana onog vremena koji ih je održao i bio njihova inspiracija i ambicija da i u teškim vremenima, posle Prvog svetskog rata, guraju napred do fenomena intenzivnog razvoja tekstilne industrije na koji svi treba da budemo ponosni – kazao je reditelj Petar Ristovski.

Leskovac je prepoznavala poslovna zajednica tadašnje Evrope i dala mu ime srpski Mančester, a uporedo sa ekonomijom dolazilo je do promena u svim sferama društvenog života.

- Radi se o jednoj nadahnjujućoj i pokretačkoj priči i to jeste bio razlog zašto sam prihvatio da igram u tome i jedva dočekao ovako nešto jer mislim da sa nam ovakve teme neophodne i u ovom vremenu i da je to nešto što podiže duh naroda – istakao je Viktor Savić kome je poverena jedna od glavnih uloga.

Idejni tvorac ovog projekta Zvonimir Šimunec je naglasio da je važno da se snima i na autentičnim lokacijama jer se tako „stvara pretpostavka nekog malog čuda“. Film i tv serija će se snimati na lokacijama u centru grada, ali i u njegovoj okolini od Vučja, Rudara do Strojkovca i Vlasotinca.

- Drago mi je da sam deo ove priče jer je scenario veoma zanimljiv i osveženje u periodu krimi-policijskih i akcionih stvari tako da je divno raditi na jednoj toploj bajci o bitnim ljudskim osobinama – rekao je glumac Radovan Vujović, posle prvih snimljenih scena.

On i Viktor Savić će se boriti za ljubav junakinje Zorke, žene koja je po svemu ispred svog vremena, a tumačiće je Teodora Ristovski. Na setu je sve funkcionisalo kao sat. Mnogo statista, autentičnih rekvizita, a prostor je prilagođen potrebama snimanja uz pomoć lokalne samouprave i javno-komunalnih preduzeća. Filmsku ekipu je obišao i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji nije krio zadovoljstvo što će ovaj film ostati kao trajno svedočenje o preduzimljivosti Leskovčana kojim se današnje generacije ponose.

Foto: I. Mitić

Reditelj Petar Ristovski

DIJALEKT I AKCENAT

Pre početka snimanja glumci su dugo radili na čuvenom leskovačkom govoru kako bi savladali specifične leskovačke dužine, melodije i fraze, ali ističu da je ipak najbitnija gluma.

- Nemojte da nas razapinjete i da nam budete stroge sudije. Trudićemo se da „pogodimo“ leskovačke padeže i kratkosilazne akcente, ali verujemo da je najvažnije da se, uz uverljiv glumački izraz, pogodi emocija i duh tog vremena – rekao je Viktor Savić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!