NOVA SPOMEN-PLOČA USKORO NA ZIDU BATINE ZGRADE: Vraćaju obeležje čuvenom glumcu i traže strožije kazne za kradljivce

Ana Popadić

03. 09. 2020. u 07:52

VEST o krađi spomen-ploče posvećene glumačkom velikanu Velimiru Bati Živojinoviću sa zgrade u Mileševskoj u kojoj je odrastao i živeo, a koju su juče objavile "Novosti", izazvala je veliku pažnju javnosti.

НОВА СПОМЕН-ПЛОЧА УСКОРО НА ЗИДУ БАТИНЕ ЗГРАДЕ: Враћају обележје чувеном глумцу и траже строжије казне за крадљивце

Foto V.Danilov

Svima je zajednička dilema - kome može da smeta sećanje na voljenog glumca?

Radoslav Lale Vujadinović, Batin prijatelj iz detinjstva, koji je pre tri godine postavio pomenutu ploču, ali i mural sa glumčevim likom u blizini Beogradskog dramskog pozorišta, za naš list je ponovio da će uskoro staviti novo spomen-obeležje, jer "Bata to zaslužuje".

- Nova, istovetna ploča se već radi i verujem da će se za nekoliko dana ponovo naći na zidu Batine zgrade. Ovoga puta ćemo je još više učvrstiti, i nadamo se sprečiti svaku buduću krađu - kaže nam Vujadinović.

Nažalost, spomen-tabla legendarnom Valteru nije jedina koja je ukradena i uništena poslednjih godina, a među oskrnavljenim znamenjima nalaze se i spomen-ploče postavljene u akciji "Novosti" - "Vratiti dug piscima".

- Pre nekoliko godina vandali su ukrali table sa likovima Antonija Isakovića, Slobodana Selenića i Miće Popovića koje su se nalazile u zgradi na beogradskom Studentskom trgu u kojoj su trojica umetnika nekada živela - kaže, za "Novosti", zamenik gradonačelnika Goran Vesić i podseća na još jedan primer beščašća. - Javnost se sigurno seća da su vandali dva puta krali statuu Milice Rakić, koja je ubijena u NATO agresiji, iz Tašmajdanskog parka. Zamislite kakva osoba mora da bude taj lopov ako može da ukrade spomenik ubijenoj devojčici?

Foto P.Milošević

 


Vesić je najavio da će, zajedno sa Kompanijom "Novosti", finansirati nove table Seleniću, Isakoviću i Popoviću.

- Neverovatna je činjenica da postoje osobe koje u bilo kom trenutku, na bilo koji način, žele da ruše, kradu, uništavaju obeležja našeg grada i koje iz nerazumnih i neprihvatljivih razloga uništavaju sećanje na sve ličnosti koje su gradu dale svoj talenat, ljubav, bezgranično se zalažući za razvoj kulture - kazala je juče Andrea Radulović, zamenica predsednika Skupštine grada i predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica, reagujući na krađu Batine spomen-ploče.

Radulovićeva je osudila ovaj vandalski čin i, u ime Grada, ponudila i finansiranje novog spomen-obeležja koje će sve prolaznike u Mileševskoj ulici i ubuduće obaveštavati da je u toj zgradi živeo legendarni Valter.

Foto Privatna arhiva

Ploča koja je krasila Batinu zgradu


I dok je izvesno da će spomen-ploča legendi naše kinematografije Bati Živojinoviću biti obnovljena uskoro, još uvek se čeka na njegov legat u Koraćici. Idejni projekat budućeg legata uradio je atelje Đukić, a njegov osnivač, arhitekta Goran Đukić, za naš list kaže da je to poklon-projekat velikom Bati.

- U njega su utkani Batini lik i delo, možda lik za nijansu više, jer smo se znali i porodično, moj otac i Bata su bili prijatelji - objašnjava arhitekta.

DRŽAVA DA POOŠTRI KAZNE

Goran Vesić je uveren da će "zajedno sa ministarstvima kulture i pravde naći zakonski način da se ubuduće skrnavljenje spomenika kažnjava oštrije".

- Kada neko od ovih vandala bude uhapšen, s obzirom na to da je ekonomska vrednost ovih tabli mala, nekoliko hiljada dinara, sud ih oslobodi. Trebalo bi drugačije u zakonu vrednovati spomenike i table jer one imaju veliku kulturnu vrednost. Tako bi se sprečilo da oni koji skrnave spomenike prođu nekažnjeno.

Pri projektovanju su vodili računa o dve stvari - da se uklopi u ambijent i da oslikava njegovu ličnost.

- Sam objekat će biti smešten u Šumadiji, u etno-selu "Koraćica", pa ima elemente tog prostora. Želeli smo da na prvi pogled svima bude jasno da to nije samo kuća, već da označava nešto važno. S druge strane, projekat oslikava njegovu ličnost i profesiju. Legat ima ugrađenu malu pozornicu i mali amfiteatar. Čak i kada tu nema ljudi, vidi se da je posvećeno glumcu - kaže arhitekta Đukić.

Foto Ilustracija studio Đukić

Budući izgled legata u Koraćici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije