NAŠI SLIKARI U ANIMIRANOM FILMU: Srpski umetnici deo ambicioznog projekta i velikog poduhvata

Radmila Radosavljević

30. 08. 2020. u 17:12

POZNATI beogradski studio "Digitalkraft" priprema se za novi veliki poduhvat - najambiciozniji evropski animirani film za odrasle, koji se snima sa budžetom od 4.500.000 evra, i na kojem će biti angažovani naši slikari, oko 20 VFX artista, supervizori srpskog slikarskog tima...

НАШИ СЛИКАРИ У АНИМИРАНОМ ФИЛМУ: Српски уметници део амбициозног пројекта и великог подухвата

"Vesela braća", Uroš Predić

Reč je o projektu "Seljaci" (adaptacija istoimenog romana poljskog nobelovca Vladislava Rejmonta), u režiji Dorote Kobjele i oskarovca Hjua Velčmana, koji će se realizovati u koprodukciji sa slavnim poljskim studijom Break Thru Films.

Autorski tim ovog studija poznat je po svetskom hitu "S ljubavlju, Vinsent: Misterija Van Goga", ovenčanom mnogobrojnim priznanjima i nominacijama za Oskar, nagrade BAFTA i Zlatni globus. U ovom ostvarenju prvi put je primenjena tehnika oslikavanja animacije, i upravo taj inovativni proces biće korišćen i za produkciju novog filma "Seljaci", te će naši slikari i artisti biti deo ovog izuzetnog projekta.

PREMA rečima Jelene Angelovski iz "Digitalkrafta", u novembru 2019. stigao im je poziv od Velčmana da zajedno realizuju i film "Seljaci" (The Peasants).

- Verujem da ćemo zajedno unaprediti novu tehniku još fluidnijim i organskijim slikarskim postupkom, i da ćemo izazvati evoluciju u animaciji uljanog slikarstva pomerajući granice animiranog filma - ističe Angelovska.

Pored uspostavljanja dogovora o saradnji sa našim studijom, evropski producenti su posetili i depo arhiva Narodnog muzeja u Beogradu, i odabrali dela slikara iz perioda akademskog realizma koja će se naći u filmu: "Vesela braća" Uroša Predića, "Predeo u Bavariji" Milana Popovića i "Prodavačica cveća" Miloša Tenkovića. Srbija stiče mogućnost da se dodatno pozicionira kroz svoju likovnu umetnost u sam centar svetske kinematografije.

TOKOM dve godine, koliko je planirano da traje realizacija ovog projekta, dva supervizora srpskog slikarskog tima biće Biserka Petrović i Vladimir Vinkić koji su bili i deo filma "S ljubavlju Vinsent", a supervizor projekta biće Ana Pakljanac iz "Digitalkrafta".

Snimanje "Seljaka" već je započelo u Poljskoj, planirano je da traje 36 dana, i u kinematografskom smislu to će biti još sofisticiraniji i ambiciozniji film od slavnog ostvarenja "S ljubavlju, Vinsent".

JAVNI POZIV

POVODOM filma "Seljaci", studio "Digitalkraft" objavio je javni poziv za prijem 15 novih članova tima, akademskih i neakademskih slikara, profesionalca u izradi reprodukcija. Poziv će biti otvoren do 18. septembra, i to putem linka https://join.breakthrufilms.pl/xs/

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna