"RAT I HUMOR 1914 – 1918": Retko viđena originalna dela u muzeju u Zrenjaninu

B.Grujić

20. 08. 2020. u 10:35

IZLOŽBA "Rat i humor 1914 – 1918." biće postavljena u zrenjaninskom muzeju u periodu od 26.avgust do 24.septembra ove godine, u saradnji Instituta za istoriju oglašavanja i zrenjaninskog muzeja, a autorski tim sačinjavaju Vladimir Čeh, prof. dr Milan Ristović i dr Nataša Jovanović, u saradnji sa Prvoslavom Plavšićem, Milošem Ristovićem i timovima Alma Quatro, Beoexpo i Digital Mind.

РАТ И ХУМОР 1914 – 1918: Ретко виђена оригинална дела у музеју у Зрењанину

Foto: Muzej u Zrenjaninu

Kako ističe kustos zrenjaninskog muzeja, Dejan Vorgić, podršku realizaciji izložbe pružila je američka ambasada, a postavka prikazuje kako je u štampanim medijima u Prvom svetskom ratu korišćen humor kao delotvorno propagandno sredstvo namenjeno mobilisanju javnosti.

- Humor je namenjen skretanju pažnje ili njenom preusmeravanju, a u velikom ratu korišćen je u svim verbalnim (ironija, sarkazam, satira, parodija) i vizuelnim formama 

(karikatura, strip), u svim raspoloživim medijima tog doba, kao što su  letak, plakat, razglednica, časopisi, novine i drugo, u štampanom i rukopisnom izdanju - naglašava Igor Vorgić, uz napomenu da prikazani artefakti na izložbi, se posmatraju kao istorijski dokumenti, bez vrednovanja ideja koje prenose, iz političkog, vojnog, društvenog ili nacionalnog aspekta.

Izložbu čini retko viđena originalna građa Narodne biblioteke Srbije, Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković" i Instituta za istoriju oglašavanja: luksuzno izdanje dve knjige sa ilustracijama Lujsa Remerkersa štampane 1917. godine pod brojem 200 za Mihajla Idvorskog Pupina, koji svojim potpisom potvrđuje da ih 1932. 

poklanja Beogradskom univerzitetu, a predgovor za knjigu napisao je lično Teodor Ruzvelt.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!