"PJER" JE DIPLOMA ZA KARIKATURISTE: Tošo Borković, petostruki dobitnik nagrade na konkursu koji "Novosti" neguju više od pola veka

Miljana Kralj

11. 08. 2020. u 10:33

DOBIJAO sam razna priznanja širom sveta, ali najznačajnija mi je nagrada "Pjer". Ona je svojevrsna diploma da si karikaturista, kaže Tošo Borković, petostruki "diplomac", konkursa koji će "Novosti" ove godine organizovati 53. put u znak sećanja na Petra Pjera Križanića, legendu jugoslovenske karikature.

ПЈЕР ЈЕ ДИПЛОМА ЗА КАРИКАТУРИСТЕ: Тошо Борковић, петоструки добитник награде на конкурсу који Новости негују више од пола века

Tošo Borković

- Kada sam prvi put dobio nagradu "Pjer", bio je to jedan od najemotivnijih momenata u životu, koji može da se meri sa onima kada vam se rodi dete - priča Borković, koji je prvo, od pet zlatnih odličja, dobio još 1984. godine, na 17. konkursu. - U tim godinama, dobiti "Pjera" bilo je senzacionalno. Ostvarenje snova.

Plašio se, kaže, da će pandemija kovida 19, ove godine uspeti da ugasi i "Pjera", kao i druge manifestacije, pa ga je obradovao opstanak konkursa:

- Mladi ljudi koji to sada vode razumeju nove komunikacije i opstanak karikature u medijima koji nisu samo tuš, papir i pero. Bitno je da se sačuva osnova svake karikature: lucidnost, vrcavost, duh i zdrava poruka - objašnjava sagovornik.

U poslednje 53 godine je, kako kaže, potrošeno mnogo papira i tuša da bi se ovaj svet prikazao onakav kakav jeste, da bi se ukazalo na ono što u njemu ne valja, ili podelila neka pozitivna energija:

Karikature Toše Borkovića

- Čini mi se, ipak, da se tu ništa nije mnogo promenilo. Da su i tuš i trud prosuti. Karikaturista je sve manje, svuda na planeti. Mene sadašnjica podseća na japanski voz, koji juri 300 na sat, a mi gledamo kroz prozor kako život promiče. Potreban nam je intermeco, neki drugi prozor da vidimo stvari oko sebe na drugačiji način.

Zlato, srebro i bronza - u oktobru

FINALE konkursa na kom se, u organizaciji "Večernjih novosti", još od 1967. biraju najuspešnije novinske karikature, ove godine pomereno je za sredinu oktobra. Tada će, u okviru Nedelje "Novosti", od 12. do 18. oktobra, a povodom dana osnivanja našeg lista (16. oktobar 1953.), biti uručena zlatna, srebrna i bronzana "Pjerova" odličja, nagrade za najbolju portret-karikaturu "Ranko Guzina" i najboljeg mladog autora. Konkurs "Pjer", raspisan je 1. avgusta, a radovi se mogu slati do 10. septembra.

Kada se, međutim, sagleda pedesettrogodišnji istorijat konkursa "Pjer", vidi se da su naši karikaturisti bili u samom svetskom vrhu, smatra Borković:

- I danas se još pomalo oseća uticaj te "stare škole". Upravo "Novosti" neguju tu vrstu novinskog izraza. Najveća imena naše karikature radila su u "Novostima". A njihove karikature, kao i one koje su nagrađivane na "Pjerovim" konkursima su univerzalne i žive u svim vremenima, poput Nušićevih likova. Prava karikatura je "čupava priča" koja ima buve, a danas ih je mnogo "dekorativnih".

Karikaturisti u "Novostima", u kojima je proveo ceo svoj radni staž su, kako tvrdi, u prednosti u odnosu na druge u Srbiji:

- Utrenirani smo, jer radimo svakog dana, obraćamo se stotinama hiljada gledalaca - dodaje Borković, koji kaže i da nema "prtinu kojom stiže do dobre karikature, jer mu ona sama dolazi". - Za film je potrebno uraditi hiljade sličica, muziku, zvuke, šumove, a za karikaturu samo jednu sliku - i cela priča je tu.

Karikatura Toše Borkovića

Kod nas se, generalno, prostor za karikaturu smanjio, pa se talentovani crtači sve više okreću ilustrovanju knjiga, jer tu ima više novca. A i smeh je postao zanemaren, zbog čega predlaže:

- Bilo bi lepo kada bi se u škole uveo po jedan čas smeha, makar jednom mesečno. Deci bi to bilo od velike koristi, da se susretnu sa sobom i otvore se prema drugima - zaključuje Tošo Borković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!