MILIVOJE KUVAO I ISPEKAO NOVAKA I DIVCA: Pravi ih od beolina, a otvorio je i muzej

Dragana Matović

22. 07. 2020. u 15:05

POD šakama Milivoja Obrenovića Lije oživele su karikature "Rolingstonsa", Endija Vorhola, Van Goga, kraljice Elizabete, Majkla Džeksona, Merilin Monro, Elvisa Prislija, Džeka Nikolsona, Edija Marfija..., ali i mnogih poznatih Srba iz sveta muzike, politike i sporta.

МИЛИВОЈЕ КУВАО И ИСПЕКАО НОВАКА И ДИВЦА: Прави их од беолина, а отворио је и музеј

V.N.

Umetnik je deo svoje kolekcije izložio u Muzeju 3D karikatura koji se nalazi u Zavodu za ispitivanje municije u okviru nekadašnje fabrike "Crvena zastava" u Kragujevcu.

Za samo godinu dana jedinstveni muzej karikature u Srbiji imao je mnogo posetilaca. Dolaze da uživaju, ali i da se od srca nasmeju Lijinm delima. On svoje portretne karikature izrađuje od neobičnog materijala - beolina, koji je pronašao naš čuveni ekspert za plastični eksploziv Milorad Blagojević, profesor Tehnološkog fakulteta u Beogradu.

- Beolin u sebi nema eksplozivne komponente, ali ga u šali zovem plastični eksploziv veselih boja - kaže Obrenović. - Nema ukus, miris, fenomenalan je za oblikovanje. Pogodan je za vajanje, postoji u više boja, a kad se otkuva ili ispeče smesa ostaje trajno čvrsta.

Trodimenzionalnim karikaturama Lija je spojio i slikarstvo i crtež i skulpturu. One su svojevrstan omaž ličnostima koje su obeležile ovo i neko proteklo vreme.

- Zbog malih dimenzija neko ih zove i bonsai figurama - kaže nam. - Najznačajnije mesto u galeriji zauzima figura Mona lize i Leonarda, jedna figura sa dva lika. Oko nje sam se najviše namučio. Trebalo mi je mnogo strpljenja, jer su njihovi likovi slični.

Deo galerije Lija je izdvojio samo za "Rolingstonse". Ova grupa obeležila je deo njegove mladosti.

Privatna arhiva

Tekst potpisa

- Ti radovi pripadaju meni - kaže Obrenović. - Maštam da im lično poklonim trodimenzionalnu karikaturu, ali to je samo moja pusta želja. Ovde su i 3D karikature kraljice Elizabete, Džimija Hendriksa, Hjua Hefnera, Šona Konerija...

Za dve i po decenije Lija je napravio oko 250 figurina. Mnoge od njih se nalaze u privatnim kolekcijama. Figure iz sveta muzike, sporta, nauke i kulture završile su u kolekcijama širom sveta ali i u domovima naših poznatih ličnosti.

- Novak i Jelena Đoković, Nikola Kusovac, Emir Kusturica, Vlade Divac, Goran Bregović, Ivan Ivanović - nabraja Obrenović imena poznatih ličnosti čije je duhovite figurine napravio. - Radim ih na osnovu fotografija, ističem karakteristične crte, ali i neku pozitivnu osobinu po kojoj je ta ličnost prepoznatljiva.

Lija figurine najčešće radi po narudžbini:

- Često ih kupuju za godišnjicu braka, firme, kao uspomenu na neke dane... Kupuju ih i političari, ali i oni koji su uz njih. Pre izbora 2012. neki ljudi naručili su figurinu Borisa Tadića, ali kada je izgubio nisu hteli da je kupe. Tadić, ipak, nije postao član "stalne postavke" jer sam mu uručio njega samog u karikaturi kao poklon. Radio sam i Aleksandra Vučića i mnoge druge političare. Za prvu samostalnu izložbu u Beogradu 2000. uradio sam 3D karikaturu Zorana Đinđića i Vojislava Koštunice. Bili su na jednom postolju i vrteli su se ukrug.

Privatna arhiva

Tekst potpisa

Lija nam priča i anegdotu kada su monarhisti prestolonasledniku Aleksandru Karađorđeviću poklonili njegovu figurinu. Čim je na postolju pročitao potpis autora prestolonaslednik je uzviknuo: "Ovo nije Obrenović, ovo sam ja!"

Mnogim Obrenovićevim figurinama zauvek je izgubljen trag. Nestala je 3D karikatura Bila Klintona na putu na festival u Japanu, statueta Kire Gligorova koju je poslao na festival karikature koji je organizovao list "Nova Makedonija", i čak četiri Majkla Džeksona. Ipak, njegova druga dela su stigla u Italiju, Bugarsku, Austriju, Nemačku, Ameriku, Australiju... Dobitnik je sedam međunarodnih nagrada, kao i prve nagrade udruženja književnika Srbije za drugačije satirično izražavanje "Radoje Domanović".

 
KORONA NAS PREŠLA

OBRENOVIĆ je planirao da u jedinstvenom 3D muzeju mesto nađu i drugi karikaturisti.

- Unutra su samo moji radovi, korona nas je prešla - kaže nam. - Planirao sam da organizujem satirično veče sa aforističarima, izložbu drugih kolega karikaturista, kao starih razglednica Kragujevca i okoline... Ali, moramo da čekamo da epidemija prođe.

UŠAO U TREĆU DIMENZIJU

- GODINAMA sam radio u "Zastavi" kao tehnički urednik i foto-reporter fabričkog lista - kaže Lija. - Koleginica Mira Matić me je zamolila da nacrtam sve kolege. Tako sam počeo da se bavim karikaturom. Ubrzo sam uvideo da mi nisu dovoljne samo dve dimenzije i ušao sam i u treću. Trodimenzionalnom karikaturom danas se u Srbiji osim mene više niko ne bavi. Malo je takvih umetnika i u svetu. Našao sam da ih pravi nekoliko umetnika iz Hongkonga i Japana. Kod nas je ovakav način umetničkog izražavanja nov. Kad su me primali u ULUPUDS nisu znali kako da okarakterišu moj rad, kao slikarski ili karikaturu.

IDEALNA ZGRADA

ZGRADA u kojoj je Muzej 3D karikature je starija od fabrike "Zastava", sazidana je krajem 19. veka - govori nam Obrenović. - Pre Prvog svetskog rata bila je ambulanta za radnike Vojne fabrike, posle je napravljena kantina, pa zona za pušenje... Dugo je stajala prazna. Zidana je u bavarskom stilu, napravljena od cigala i drveta i čim sam je video znao sam da je idealna za stalnu postavku mojih figurina. Ofarbao sam je spolja, malo sredio unutra i uselio se.

PLEMENITOST PRENOSI NA ĐAKE

PROŠLE godine, Srđan Srdić je hteo da se povuče iz žirija za dodelu književne nagrade "Dušan Vasiljev", ali su predstavnici Grada Kikinde, koji dodeljuje nagradu, ceneći njegov književni i pedagoški rad, želeli da ostane. On je prihvatio dalje članstvo, pod uslovom da se njegov honorar usmerava na određene akcije. Tako ovaj uspešni književnik i profesor kikindske gimnazije "Dušan Vasiljev" širi plemenitost i svojim delima na najbolji način tome uči i svoje đake.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)