SVET DA ČUJE ZA SRPSKE PATNJE: Harvi Kajtel će igrati u filmu Pola Kampfa "Žetva" koji govori o zloglasnoj "žutoj kući"

A. POPADIĆ

24. 07. 2020. u 09:22

NA vest da je Filmski centar Srbije sa 40 miliona dinara podržao njegov film "Žetva", o ilegalnoj trgovini organima i zloglasnoj "žutoj kući", američki reditelj Pol Kampf ekskluzivno, za "Novosti", kaže da ga je ova odluka veoma obradovala.

СВЕТ ДА ЧУЈЕ ЗА СРПСКЕ ПАТЊЕ: Харви Кајтел ће играти у филму Пола Кампфа Жетва који говори о злогласној жутој кући

Foto EPA

- Zahvalan sam komisiji koja je odlučivala, a istovremeno osećam odgovornost da ne izneverim njihova očekivanja - dodaje.

Film je zasnovan na romanu Veselina DŽeletovića "Srpsko srce Johanovo", o bogatom Nemcu Johanu kome je u "žutoj kući" presađeno srce srpske žrtve, a koji dolazi na Kosovo u potrazi za odgovorima. Kampf za naš list kaže da "Žetva" nije "američki film o srpskim žrtvama", već nešto mnogo veće.

Foto EPA

- Za mene je najstrašnije to što svet ne zna ništa o ovom događaju. Važno mi je da film progovara sa stanovišta jednog autsajdera, baš kao što je i glavni junak i da na taj način upoznamo ljude sa patnjama i stradanjima srpskog naroda u "žutoj kući" - objašnjava Kampf.

Vest da se razmatra optužnica protiv Hašima Tačija za zločine protiv srpskih civila, uključujući i one u "žutoj kući", po rečima reditelja, dodatno uvećava aktuelnost njegove filmske priče.

"HEROJI HALIJARDA"

PROJEKAT Radoša Bajića "Heroji Halijarda" dobio je 52 miliona dinara na konkursu Filmskog centra Srbije za sufinansiranje filmova sa nacionalnom temom, što je najveći pojedinačni iznos u ovom krugu konkursa FCS. Priča o operaciji spasavanja savezničkih pilota u selu Pranjani 1944. dobila je najveću podršku konkursne komisije.

- Ključna vrednost ovog scenarija vezana je za snažni dramski sukob proistekao iz činjenice da su dva brata na oružano suprotstavljenim stranama, a dodatni kvalitet je melodramska linija nastala zaljubljivanjem njihove sestre u američkog pilota - navodi se u obrazloženju komisije.

Tokom poslednjih meseci postignuti su prvi dogovori sa delom autorske i glumačke ekipe koja će ekranizovati priču, a producent Dragan Ivanović iz "Bandur filma" za naš list ekskluzivno otkriva i neka zvučna imena.

- Poznati američki glumac Harvi Kajtel potpisom je potvrdio da će se pojaviti u našem filmu. Reč je o manjoj ulozi, ali, kako nam je sam rekao, to je njegov način da podrži film, jer smatra da se radi o izuzetno važnoj temi.
Kajtel nije jedino inostrano glumačko "pojačanje", jer je svoju pisanu saglasnost dala i Maja Morgenštern, našoj publici poznata po ulozi Bogorodice u spektaklu Mela Gibsona "Stradanje Isusovo".

Foto arhiva

- Maja nam je rekla da je, posle čitanja scenarija, shvatila da bi svako odbijanje uloge u filmu značilo prećutno saučestvovanje sa ljudima koji se bave tim strašnim zločinima. Ona smatra da svet mora da čuje tu priču - prenosi nam Ivanović.

I u delu autorske ekipe "Žetva" može da računa na velika imena, poput Bojane Nikitović, našeg najslavnijeg kostimografa. Scenograf je Aljoša Spajić, dok će specijalne efekte raditi dobitnik Oskara Skot Anderson, u čijoj biografiji su vrhunska dela, poput "Ambisa", "King-Konga", "Terminatora 2"...
Pol Kampf planira da u septembru iz Los Anđelesa doputuje u Srbiju kako bi, po njegovim rečima, tokom jeseni obavio dva važna posla - odabir glumaca, kao i lokacija. Radnja "Žetve" odvija se u nekoliko zemalja i zahteva veliki kasting - za oko sto uloga. Većinu rola igraće domaći glumci, a Kampf planira da izabere najbolje.
- Za razliku od domaćih reditelja, koji kasting mogu da rade napamet, Pol ne poznaje naše glumce i želi da vidi njihov rad, ako budu radila pozorišta, možda da neke od njih vidi i na sceni. Za desetak velikih uloga želi da izabere najbolje moguće glumce - prenosi nam Ivanović.

Foto S. Savković

Glavnog junaka Johana igraće američki glumac, a iako su preliminarni razgovori već započeti, naši sagovornici kažu da je rano da se "otkrivaju karte".

- Dolazim u septembru i tada će početi ozbiljan rad na filmu. Ako sve bude teklo po planu, sledeće godine u maju, počinjemo snimanje "Žetve" - završava Pol Kampf.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Mišo Peć

24.07.2020. 09:58

Potrebno je da svet više zna i o žutoj kući i o svim drugim zločinima koje su albanski teroristi izvršili nad Srpskim narodom u saradni sa istim tim svetom.

Goshx

24.07.2020. 10:26

Skrtarenjem cete samo upropastiti sjajne prilike da uzvratimo udarac onima koji su nas satanizirali do krajnjih granica. Na Halijardu treba angazovati nekoga iz vrha Holivuda, pa sta kosta da kosta. Takve prilike se ne propustaju.

Sitar

24.07.2020. 13:07

Па како се Радош Бајић опет ту уталио за 52 милиона ?То је чудо како он има приступ свим државним јаслама.И опет ће да испадне нека патетична и усиљена прича.

sale

26.07.2020. 09:54

Posle serije ,,Selo gori ,, Bajic i njegova cela familija nisu napravili nista da valja a potrosili su brdo nasih para pa se pitam dokle ce neki partijski cinovnici da pune tu familiju nasim novcem a za uzvrat dobijamo decije i smesne serije za ogroman novac , dosta vise i dajte novac nekom drugom talentovanijem .

Pamćenje

30.07.2020. 13:26

Domaći film Enklava već govori o temi stradanja našeg življa na Kosovu. I taj film treba više promovisati i reprizirati , a imarketinški ga podržati na svetskom tržištu. Sjajno urađen film u svakom pogledu i istorijski i umetnički.