NOVOSTI SAZNAJU Zmaj, Crnjanski i Selimović dobijaju spomenike u Beogradu

D. Bt. - A. P.

22. 07. 2020. u 10:04

VELIKANI srpske književne reči Miloš Crnjanski, Meša Selimović i Jovan Jovanović Zmaj dobiće uskoro spomenike u Beogradu, gradu koji su zadužili svojim delom i svojim prijateljstvom. Kako "Novosti" saznaju, Skupštini grada Beograda biće predloženo da na sednici, krajem jula, donese odluku o podizanju spomenika.

НОВОСТИ САЗНАЈУ Змај, Црњански и Селимовић добијају споменике у Београду

V.N.

- Neki od ovih pesnika imaju biste. Verujem da zaslužuju spomenike s obzirom na njihov značaj za srpsku kulturu - kaže, za "Novosti", zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Predlog za podizanje spomenika Jovanu Jovanoviću Zmaju potekao je od Igora Mirovića, predsednika Vlade AP Vojvodina, i taj spomenik biće poklon Vojvodine Beogradu. Zmaj je 12 godina živeo u srpskoj prestonici, u kući na uglu Krunske ulice i Kneza Miloša, na mestu današnje turske ambasade, gde je radio kao lekar.

- Zahvalni smo Vojvodini na divnom poklonu i to samo pokazuje kako su čvrste veze između Beograda i Novog Sada. Spomenik Zmaju biće podignut na uglu ulica Čika Ljubina i Zmaj Jovina - otkriva Vesić.

On je, u svojstvu građanina, podneo predlog za podizanje spomenika Crnjanskom i Selimoviću.

- Poznato je da je Crnjanski, po povratku iz emigracije u Beograd, bio priznat i cenjen ali da nije bio deo vladajuće nomenklature što ga je lišilo mnogih priznanja koje je za života zaslužio - kaže Vesić.

Crnjanski je jedno vreme živeo u hotelu "Ekscelzior" da bi se sa svojom voljenom Vidom kasnije skrasio u stanu u Maršala Tolbuhina 81. Njegov spomenik će, pak, biti podignut u parku Manjež ili na Tašmajdanu, a ovu ideju pozdravila je i Zadužbina Miloša Crnjanskog.

- To je pravi način da se u Beogradu obeleži ne samo veliki moderni srpski pesnik, nego i pesnik najlepše poeme "Lament nad Beogradom" - kaže, za "Novosti", predsednik Zadužbine Milo Lompar.

Spomenik Meši Selimoviću biće postavljen na platou, na uglu ulica Kralja Petra i Gospodar Jovanove koji će pre toga biti proglašen javnom površinom i uređen kao urbani džep.

V.N.

- Selimovićev roman "Derviš i smrt" kritičari su proglasili za jedno od najboljih proznih dela srpske književnosti. Zahvaljujući "Večernjim novostima" danas jedna od najprestižnijih književnih nagrada u našoj zemlji nosi njegovo ime.

Kada su se na jesen 1970. u bosanskim medijima pojavile prve vesti o selidbi Selimovića iz Sarajeva u Beograd sa glasinama su krenuli i otvoreni napadi na pisca.

- Beograd je - Beograd. Tamo je širina... Ići ću tamo gde je širina, gde sam studirao, mladost najlepšu proveo, a i Darka to želi - govorio je bliskim prijateljima.

U martu 1973. vozom je sa suprugom i ćerkama stigao u srpsku prestonicu, gde je, u iščekivanju sopstvenog stana, jedno vreme živeo kod svog velikog prijatelja Dobrice Ćosića.

V.N.

 

Umro je 11. jula 1982. u svom prostranom stanu, na osmom spratu u Jovanovoj 39, okružen porodicom. U oporuci, napisanoj u bolesničkoj postelji, svojim najmilijima ostavio je u amanet:

- Želim da Darka, Maša i Jasenka žive u Beogradu, jer u Bosni ima ljudi koji su kivni na moje držanje, na moju nezavisnost i na moj uspeh, pa bi se mogli sitno osvećivati mojoj porodici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)