ODLAZAK ZORANA GAVRIĆA: Preminuo višegodišnji upravnik Muzeja savremene umetnosti

M. A. K.

15. 07. 2020. u 21:46

ISTORIČAR umetnosti, univerzitetski profesor i nekadašnji direktor Muzeja savremene umetnosti, Zoran Gavrić preminuo je 13. jula u Beoradu.

ОДЛАЗАК ЗОРАНА ГАВРИЋА: Преминуо вишегодишњи управник Музеја савремене уметности

Foto arhiva

Rođen u Valjevu 1949, Gavrić je diplomirao 1977. na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. U MSU se zaposlio četiri godine kasnije, kao kustos Odeljenja za dokumentaciju. Već 1984. postao je šef Odeljenja umetničkih zbirki i izložbi, a maja 1986. i - upravnik Muzeja. Na čelu ove kuće uspešno je bio do januara 1993.

Tokom njegovog mandata organizovale su se po dve retrospektive domaćih umetnika godišnje, među kojima su bile i postavke Petra Omčikusa, Fila Filipovića, Olge Jančić, Radomira Damnjanovića - Damnjana, Predraga Neškovića, Koste Hakmana... Česte su bile i postavke značajnih stranih autora, pa je tako odmah posle Bijenala u Veneciji, gde je dobila glavnu nagradu, u Beograd stigla izložba Barija Flanagana. Prvi je upravnik MSU koji je organizovao retrospektivne izložbe srpskih umetnika u inostranstvu. Save Šumanovića u Novoj Pinakoteci u Minhenu i Milene Pavlović Barili u Duždevoj palati u Parmi.

Objavljivao je tekstove iz teorije i nauke o umetnosti, prevodio sa nemačkog i engleskog jezika, uređivao kapitalna izdanja. Bio je redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti i profesor po pozivu na beogradskom FDU i cetinjskom Fakultetu likovnih umetnosti. Dobitnik je nagrade "Lazar Trifunović" 2005. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna