IZ AFRIKE U "VAJBER": Pozorište "Puž" na nesvakidašnji način okupilo svoju vernu publiku

V. STRUGAR

12. 07. 2020. u 12:33

PRVI put je ovih dana izvedena jedna "vajber" predstava, a najbrži je bio "Puž"!

ИЗ АФРИКЕ У ВАЈБЕР: Позориште Пуж на несвакидашњи начин окупило своју верну публику

Foto: Printscreen

U nameri da i dalje okupljaju svoju najmlađu publiku (makar onlajn) formirali su "vajber" grupu ("Čet Teatar Puž") i uz pomoć besplatnih stikera omogućili klincima da vide predstavu "Cvrčak i mrav u Africi". Tekst je napisao, naravno, "alfa i omega" teatra Branko Milićević, ali sve zasluge za ovaj poduhvat prepušta umetničkom timu.

- Ja sam "omega", ali je Đole (Đorđe Bulajić, v. d. direktora) "alfa"! - kaže sa prepoznatljivim humorom popularni Kockica, ne krijući da se teško uklapa u nove tehnologije. - Verujem da nema pozorišta bez prisustva publike. Mi smo tu da igramo oči u oči, zato se kod nas i pale svetla u sali da se glumci direktno sretnu sa očima u gledalištu. Zato i ne snimamo predstave, pozorište je živa umetnost. Nažalost, danas knjigu većina klinaca neće ni da uzme u ruke, ali u teatar ipak dođe.

Ovaj svestrani umetnik koji je život posvetio najmlađima ističe da, doduše, on "ne priznaje" ni knjigu ako ne može da je uzme u ruke, obeleži stranice i ponešto podvuče olovkom.

- Sada je u krizi, jer su "tablete" na sve strane. I digitalne i one što gutaju ljudi. Nisam ja zastareo, samo mislim da prisusvo toliko digitalnih medija nije dobro za decu... Istina, moji saradnici prate nove tehnologije, pa je i ideja za "vajber predstavu" njihova.

Bilo kako bilo, prva predstava na "vajber programu" okupila je gotovo dvadeset osam hiljada posetilaca. Zanimljivo je da su na tu ideju došli još u oktobru prošle godine, kada još niko nije ni sanjao da će se pojaviti pandemija i promeniti ne samo živote ljudi već i suštinu pozorišta.

- U to vreme razmišljali smo kako da privučemo novu publiku, koja se rađa i stasava u digitalnoj eri - objašnjava Đorđe Bulajić, v. d. direktora "Puža". - Socijalno distanciranje ubrzalo je realizaciju, pa su tako u saradnji Rakuten Viber i Pozorištanca "Puž" junaci basne stigli u njihov dom, odnosno na mobilni telefon, tablet ili desktop računar. Priča (rađena po motivima čuvene Ezopove basne) ispričana je uz pomoć GIF-ova, emotikona, slika, kratkih video-klipova, audio-poruka... Za svaku predstavu je potrebna ulaznica, a za ovu je bilo dovoljno da se besplatno preuzme paket "vajber stiker" Pozorišta "Puž" pod nazivom "Čet Teatar Puž".

"Vajber" grupa je odgledala, doduše, samo prvi čin predstave "Cvrčak i mrav u Africi", ali bez glumaca - u nekoj varijanti strip forme, sa različitim video i audio-efektima. U ovom teatru kažu da će "Cvrčak" zasada ostati jedina "Puževa" "vajber" predstava, ali da članovi grupe ostaju u kontaktu, što im omogućava brzo i lako okupljanje oko nekog novog poduhvata.

KRATAK SUSRET

Pozorištance "Puž" uspelo je nedavno da se samo nakratko sretne "oči u oči" sa svojom publikom. Na letnjoj sceni na Tašmajdanu na Vidovdan, 28. juna, odigrali su predstavu "Brankov urnebes", a već sutradan manifestacija je prekinuta, pa su najmlađi ostali bez "Brankove Gusarijade".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024