SEDNICA SAVETA ZA SRPSKI JEZIK: Da učuvamo ćurlicu kao matično pismo (FOTO)

Novosti online

11. 06. 2024. u 16:22

Ministar kulture Nikola Selaković prisustvovao je danas sednici Saveta za srpski jezik, na kojoj su razmotrena pitanja od značaja u oblasti upotrebe srpskog jezika u javnom životu i sprovođenju mera radi zaštite i očuvanja ćiriličkog pisma kao matičnog pisma.

СЕДНИЦА САВЕТА ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК: Да учувамо ћурлицу као матично писмо (ФОТО)

Foto: Ministarstvo kulture

Ministar Selaković i članovi Saveta su dogovorili da se u julu održi zajednička sednica saveta za srpski jezik Srbije i Republike Srpske u Tršiću, u cilju definisanja zajedničke strategije jezičke politike, a u skladu sa preporukama Svesrpskog sabora, na kojem je istaknut značaj srpskog jezika i ćiriličkog pisma kao stubova srpske kulture, nauke i nacionalnog identiteta.

Vlada Republike Srbije je na osnovu Zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma 2023. godine donela Odluku o obrazovanju Saveta za srpski jezik sa zadatkom da prati i analizira stanje u oblasti upotrebe srpskog jezika u javnom životu i sprovođenja mera radi zaštite i očuvanja ćiriličkog pisma kao matičnog pisma.

Predsednik Saveta i članovi su upoznali ministra sa preporukama, predlozima i stručnim mišljenjima koja su u prethodnom periodu definisali radi unapređenja stanja u oblasti upotrebe srpskog jezika u javnom životu.

Sednici su, pored predsednika Saveta, redovnog profesora Filološkog fakulteta u Beogradu Aleksandra Milanovića, prisustvovali i zamenik predsednika Saveta, književnik i upravnik Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović i članovi Saveta, dopisni član ANURS prof. dr Sreto Tanasić, redovni profesor prof. dr Miloš Kovačević, viši naučni saradnik dr Vladan Jovanović, viši naučni saradnik dr Marina Spasojević i prof. dr Zoran Avramović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura