KNJIŽEVNICI I AMBASADORI KOD ĆIRILA I METODIJA: Obeležavanje Dana slovenske pismenosti i kulture (FOTO)

B.S.

24. 05. 2024. u 15:27

SVEČANIM polaganjem venaca kod spomenika Ćirila i Metodija, u Parku Ćirila i Metodija u Beogradu, kao i kulturno-umetničkim književnim programima, Udruženje književnika Srbije (UKS) učestvuje u obeležavanju 24. maja,

КЊИЖЕВНИЦИ И АМБАСАДОРИ КОД ЋИРИЛА И МЕТОДИЈА:  Обележавање Дана словенске писмености и културе (ФОТО)

foto: UKS

Dan slovenske pismenosti i kulture utemeljen je 2019. u slavu slovenskih prosvetitelja Ćirila i Metodija, osnivača slovenske književnosti i tvoraca prvog slovenskog pisma – glagoljice. Srpska pravoslavna crkva i još nekoliko pravoslavnih crkava takođe obeležavaju ovaj dan kao sećanje na dvojicu misionara i kulturnih i političkih diplomata.

Delegaciju UKS koja od ustanovljenja praznika učestvuje u manifestaciji predvodio je predsednik udruženja Miloš Janković, a vence su položili i visoki predstavnici diplomatskog kora: Emanuele Žiofre, ambasador EU u Srbiji, kao i ambasadori Bugarske, Češke, Ukrajine i Severne Makedonije i predstavnici ambasada Slovenije i Slovačke.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Udruženja književnika Slovačke i Udruženja književnika Crne Gore, predstavnici Gradske opštine Zvezdara i predstavnici više različitih kulturnih udruženja iz zemalja u kojima su Ćirilo i Metodije vršili prosvetiteljski rad uspostavljajući korene sveslovenskoj pismenosti.

U okrviru književnih programa tokom dana 24. maja održan je tradicionalni Susret pesnika u Manastiru Rakovica, a u uveče će se u Svečanoj sali UKS-a u saradnji sa KD Rakovica održati tribina Dani slovenske pismenosti, duhovnosti i kulture, na kojoj će učestvovati respektabilni srpski i crnogorski pisci i gosti iz pravoslavnih zemalja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO! Turci upali  na trening Srbije pred prvi meč orlova na EURO 2024 (VIDEO)