KOPOLA I SORENTINO U TRCI ZA "PALMU": U takmičarskom programu Filmskog festivala u Kanu biće prikazano 19 ostvarenja

M.Kralj

13. 04. 2024. u 07:10

U GLAVNOM takmičarskom programu, jedne od najglamuroznijih filmskih smotri na svetu, na 77. festivalu u Kanu, od 14. do 25. maja, biće prikazano 19 ostvarenja.

КОПОЛА И СОРЕНТИНО У ТРЦИ ЗА ПАЛМУ: У такмичарском програму Филмског фестивала у Кану биће приказано 19 остварења

Sva lica dobrote Foto Megakom

Već sam izbor selektora Tijerija Fremoa, u kome su se našla nova dela klasika svetske kinematografije - Kopole, Šrajdera i Kronenberga, kao i vodećih reditelja današnjice Sorentina i Lantimosa, obećava napetu borbu za ovogodišnju "Zlatnu palmu".

Van konkurencije festival otvara "Drugi čin" Kventina Dupijea, komedija o ljubavnom trouglu, u kojoj je glavna uloga poverena internacionalnoj, francuskoj zvezdi Lei Sejdu. Negativna utopija "Megapolis", Frensisa Forda Kopole, za koju je scenario počeo da piše još osamdesetih, i anagažovao veliku glumačku ekipu, od Adama Drajvera do Dastina Hofmana, unapred je proglašena velikim provratkom legendarnog, 85-godišnjeg reditelja "Kuma" i "Apokalipse sada".

Pionir horor filmova Dejvid Kronenberg, u Kan donosi jedan od svojih, kako je rekao najličnijih filmova - "Pokrov", u kom Vensan Kasel glumi ožalošćenog udovca, konstruktora sprave koja ljudima pomaže da se povežu sa mrtvima, dok će Pol Šrajder, scenarista "Taksiste" i reditelj "Američkog žigola", predstaviti delo "Oh, Kanda", dramu o piscu koji beži od vijetnamskog rata, u kojoj glume Ričard Gir i Uma Turman.

Posle "Jadnih stvorenja", koja su prošle godine osvojila "Zlatnog lava" u Veneciji, a potom Emi Stoun donela Oskar, Jorgos Lantimos će sa filmom "Sva lica dobrote", i istom glavnom glumicom, biti u konkurenciji za "Zlatnu palmu". U novom filmu "Partenopa", Paolo Sorentino koji je osvojio Oskar za "Veliku lepotu", posvećenu Rimu, bavi se mitom o sireni koja je vezana za nastanak njegovog rodnog Napulja, a u ovom ostvarenju igraju Geri Oldman i Stefanija Sardineli.

Od Trampa do Limonova

DVA filma iz glavnog programa već u najavi donose političku intrigu - "Šegrt", Iranca sa adresom u Danskoj, Alija Abasija i "Limonov - balada" ruskog disidenta Kirila Srebrenikova. "Šegrt", nazvan po istoimenom TV rijaliti programu Donalda Trampa, bavi se biografijom bivšeg američkog predsednika iz vremena kada je trgovao nekretninama u Njujorku. Svoj novi film Srebrenikov je posvetio kontroverznom piscu Edvardu Limonovu, koji se iz emigracije u SAD vratio u Rusiju i postao opozicioni političar.

U takmičarskom delu zastupljena su i tri francuska reditelja Žak Odijar, sa filmom "Emilija Perez", Žil Leluš sa "Ludom ljubavi" i Kristofer Onore sa delom "Moj Marčelo". U Odijarovoj priči o advokatici koja dobija ponudu da pomogne šefu kartela da se povuče i zauvek nestane, uloge tumače Zoe Saldana i Selena Gomez, u Leluševoj komediji tema je ljubav devojke iz više klase sa momkom iz radničke klase, dok se Onore bavi čuvenom filmskom porodicom Mastrojani.

Kineski reditelj koji se u Kanu takmičio sa filmom "Pepeo je najčistije belo", pre šest godina, Jia Zang-Kea sada predstavlja naslov "Romantična generacija". U konkurenciji su i "Veliko putovanje" Miguela Gomeša, "Devojka sa iglom", Magnusa fon Horna, "Motel sudbina" Karima Anjoaza, "Ptica" Andree Arnold, "Andora" Šina Bejkera, "Supstanca" Koralije Farget i "Sve što zamišljamo kao svetlost" Pajal Kapadije i "Divlji dijamant" Agate Ridinger.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave