U POTRAZI ZA DRUGOM OBALOM: Grafike Gordane Petrović u Umetničkoj galeriji Stara kapetanija

M.A.K.

12. 04. 2024. u 21:09

INSPIRACIJU za svoja dela Gordana Petrović, čija će izložba grafika "Ka novoj obali", biti otvorena u Umetničkoj galeriji Stara kapetanija, od 17. do 28. aprila, pronalazi prilikom dugih šetnji po zemunskom keju, i to u Dunavu, na površini vode, na obali, u vegetaciji...

У ПОТРАЗИ ЗА ДРУГОМ ОБАЛОМ: Графике Гордане Петровић у Уметничкој галерији Стара капетанија

Foto promo

Prisutna na likovnoj sceni skoro četrdeset godina, autorka kostisti stilizovane forme, ponekad geometrizovane, ali uvek u dinamičnim kompozicijama. Listovi iz serije "Ka novoj obali" nastali su kao odraz potrebe da upoznaje nove prostore, traži simbolične "druge obale". Radovi su izvedeni u tehnici suve igle na bakarnim pločama, i u kombinovanoj tehnici suve igle i linoreza.

Umetnica rođena 1959. koja je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, imala je trinaest samostalnih i više od tri stotine kolektivnih. Dobitnca je Malog pečata, kao i Velikog pečata Grafičkog kolektiva, a pritznanja je dobijala i u Francuskoj i Japanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

ŠOK PRED OLIMPIJSKE IGRE: Najbolja srpska košarkašica u 28. godini završila karijeru! (VIDEO)