SMIRUJUćI UTICAJ VODE: Izložba Ivane Živić, Jane Stojanović i Valerije Orlove u galeriji "Nikola Radošević"

M.A.K.

08. 04. 2024. u 16:20

TRI savremene umetnice - Ivana Živić, Jana Stojanović i Valerija Orlova, koje se bave temom vode, zajednički izlažu radove na postavci pod nazivom "Nijanse plave" u galeriji "Nikola Radošević" (Uskočka 5).

СМИРУЈУћИ УТИЦАЈ ВОДЕ: Изложба Иване Живић, Јане Стојановић и Валерије Орлове у галерији Никола Радошевић

Ivana Živić, foto promo

Voda kao simbol čistote i pokreta, kao i promene uz mogućnost postojanja u različitim stanjima, u njihovim delima kombinuje se kroz plavetne prostore različitih pejzaža, ali i enterijera, privatnih i javnih prostora.

Ulja na platnu ovih slikarki dočaravaju kontemplativne misli i osećanja kroz prizmu žene i njihovih ličnih "plavih" utopija, stvarajući jednu novu,nadrealnu koheziju, ističe se u najavi izložbe

- U nekoj današnjoj poželjnoj slici realnosti preovladava težnja za lepim, mladim, savršenim, pozitivnim, energičnim, materijalnim - piše Ivana Živić, povom ove posrtavke. - Visoki estetski ideali, spontana lakoća življenja, uživanje, uspeh i balans koji se podrazumeva na svim nivoima. Kada bi mogla da se ilustruje ta emocija koju danas skoro svi na neki svoj način osećamo ona bi izgledala baš kao neki starinski prostor ispunjen vodom u kojem plutaš. Portal u kom možeš da letiš ali ne možeš da dišeš", opisuje svoje slike Ivana Živić.

Za svoju umetnost, Jana Stojanović između ostalog kaže da se bavi imperativom brzine i hiperprodukcije u današnjem društvu, postavljajući lokvanj kao motiv u različite kadrove na vodi.

Foro promo

Delo Jane Stojanović

- Kao krhko biće on opstaje u mulju i uspeva da zadrži svoju čistotu i dugovečnost, mirno obitavajući uz minimalni pokret - naglašava slikarka čije se viđenje plave prikazuje pno što je suprotnost današnjem nemirnom, ekspresivnom i nametljivom čoveku.

Foro promo

Rad Valerije Orlove

Radovi Valerije Orlove su inspirisani talasima koji simbolizuju stalno promenjivu prirodu mora, odražavajući ciklične ritmove samog života. na njima je smirujući uticaj vode očit u tonovima i fluidnim linijama slike. Reč je o radovima koji pozivaju gledaoce da urone u njenu mirnu lepotu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)