ČUVAJU IH U KOLEKCIJI NARODNOG MUZEJA: Izložba crteža "Nadežda Petrović: bez boje" u Somboru

J. L.

03. 04. 2024. u 21:40

IZLOŽBA "Nadežda Petrović: bez boje", kolekcija crteža Nadežde Petrović koji se čuvaju u Kolekciji Narodnog muzeja biće otvorena sutra u Gradskom muzeju u Somboru.

ЧУВАЈУ ИХ У КОЛЕКЦИЈИ НАРОДНОГ МУЗЕЈА: Изложба цртежа Надежда Петровић: без боје у Сомбору

Foto: Gradski Muzej Sombor

 Obeležavanje 150 godina od rođenja umetnice Nadežde Petrović, tokom protekle godine, bio je povod da se prouči ova dragocena zbirka i izlože odabrani radovi koji su pred publikom prvi put. Crteži obuhvataju period od 1894. do 1912. godine. Čuvaju se kao pojedinačna dela i u blokovima.
Nastali su tokom Nadeždinog rada u Beogradu i na njenim studijskim putovanjima po Srbiji i u Rimu. Crteži predstavljaju značajna svedočanstva o Nadeždinom crtačkom umeću, slikarskom napredovanju, zapažanju i motivima koji su je interesovali,  a najviše o njenoj bezgraničnoj energiji koja je vodila kroz prostore cele Srbije i kroz obližnje evropske gradove gde su ovi radovi nastajali. Na njima su zabeleženi portreti, studije ljudskog tela, predeli, vedute, upečatljivi profani i sakralni objekti, prizori iz života.
- Dodatna ekskluziva izložbe je izloženi crtež Nadeždinog oca Dimitrija Mite Petrovića. Na njemu je portret male Nadežde. Nastao je oko 1878. godine kada je Nadežda imala pet godina i sa porodicom živela u Čačku - najavljuju u Gradskom muzeju u Somboru.
Izložba će biti otvorena do 18. maja. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)