"VENECIJA" PRED KOMISIJOM: "Novosti" saznaju - Delo Nadežde Petrović, privatni kolekcionar ponudio Narodnom muzeju Srbije

M.A.K.

04. 04. 2024. u 06:15

PREMIJERNO predstavljenu domaćoj javnosti na aktuelnoj izložbi u čačanskoj Umetničkoj galeriji "Nadežda Petrović", sliku "Venecija" naše slavne slikarke, otkupljenu iz jedne hrvatske kolekcije, njen trenutni vlasnik, privatni srpski kolekcionar je u ponedeljak, prema pravu preče kupovine, ponudio Narodnom muzeju Srbije.

ВЕНЕЦИЈА ПРЕД КОМИСИЈОМ: Новости сазнају - Дело Надежде Петровић, приватни колекционар понудио Народном музеју Србије

Foto promo

Platno dimenzija 70 puta 50 centimetara iz 1907. godine, koje je ova naša krovna muzejska institucija već proglasila za kulturno dobro - muzejski predmet, kako "Novosti" saznaju, ušlo je u zvaničnu proceduru. Tačnije, ova ponuda domaćeg kolekcionara, kako to protokoli nalažu, naći će se pred Komisijom za otkup i prijem poklona (tačnije, Komisijom za nabavku muzejskih predmeta). Rok da se o ovoj ponudi izjasni Narodni muzej je 15 dana.

Da podsetimo, slika na kojoj je prikaz vedute Venecije, nastala je u vreme kada je Nadežda Petrović bila na studijskom boravku u Italiji, koju je tokom svog života nekoliko puta obišla. U Veneciji se zatekla sa bliskim prijateljem, slikarom Brankom Popovićem. Obišli su izložbu impresionista koja je na nju ostavila snažan utisak, pa je čak narednih godina stvarala pod uticajem tog slikarskog pravca i tako su nastala neka od njenih kapitalnih dela, poput "Dereglije na Savi" ili "Koloseuma".

"Venecija" je rađena tehnikom ulje na platnu, a preovlađuju smeđi tonovi, sfumato atmosfera, uzdržaniji i umireniji gest. A, pre nego što bude odlučeno da li je ponuda privatnog kolekcionara prihvatljiva našoj nacionalnoj instituciji, publika će sliku moći da vidi do 14. aprila, kao deo postavke "Nadežda - savremenici - sledbenici".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave