ZAPISI MIRKA BOJIĆA IZ SVIH KRAJEVA SVETA: Promocija knjige novinara i publiciste u RTS klubu

M.A.K.

13. 03. 2024. u 16:56

ZAJEDNIČKO izdanje Biblioteke "Milutin Bojić" i RTS, dvotomna knjiga "Dalje od kraja sveta" Mirka Bojića biće predsatvljeno danas u 13 časova, u RTS Klubu (Zgrada Radio Beograda, ulaz iz Svetogorske).

ЗАПИСИ МИРКА БОЈИЋА ИЗ СВИХ КРАЈЕВА СВЕТА: Промоција књиге новинара и публицисте у РТС клубу

Foto promo

Na promociji će govoriti Zoja Bojić, ćerka ovog uglednog novinara i publiciste, Radoman Kanjevac, urednik u Radio Beogradu 2, profesor Veselin Kljajić, Radovan Popović, novinar i pisac, Jovica Krtinić, direktor Biblioteke "Milutin Bojić" i Biljana Bošnjak Draganović, urednica u RTS Izdavaštvu.

Novinar, dopisnik, urednik i pisac, Mirko Bojić (1932-2020) objavljivao je reportaže iz raznih krajeva sveta u "Politici", "Ilustrovanoj Politici" i "NIN"-u, od 1963. do 1998. godine. Ovaj izbor iz njegovog novinarskog opusa čine priče iz Afrike, Kine, SSSR-a, sa Bliskog istoka, Kube, i čak sa Arktika!

I naziv knjige "Dalje od kraja sveta" zapravo je naslov njegove reportaže iz 1976, gde je opisao boravak na plovećoj santi leda na Arktiku, udaljenoj 1.000 kilometara od obale. Jedinstvenost ovog iskustva pretočenog u reportaže, koje su često na granicie literature, zapravo najbolje odslikava celokupan sadržaj knjige. Ništa manje nisu uzbuljive Bojićeve priče iz Vladivostoka ili Nahotke, gradića koji je 1977. godine, postojao tek 27 godina. Tu su i uzbudljive reportaže s američkog kontinenta. To je uzbudljiva zbirka utisaka o prirodi i ljudima, objavljena pola veka nakon što su ove reportaže napisane. Ona je svedočanstvo, kako piše u najavi promocije, kako svemu prolazi vreme - ljudima, državama, običajima i navikama - ali reči su ono što i danasuspeva da probudi zanos, uzbuđenje i lepotu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAMTIĆU JA TEBE! Novak Đoković šokirao mnoge u Rimu (VIDEO)