BALET TOSKANE NA 21. BEOGRADSKOM FESTIVALU IGRE: "Crvene cipelice" u Pozorištu na Terazijama

M. N. M.

11. 03. 2024. u 16:06

POSLE dvodnevne uverire u prostoru beogradskog bioskopa "Balkan" i zvaničnog otvaranja te dvodnevnog gostovanja u Novom Sadu, program 21. Beogradskog festivala igre nastavlja se 11. marta u Beogradu nastupom Baleta Toskane. U Pozorištu na Terazijama, biće izvedena nova predstava "Crvene cipelice", u koreografiji Filipa Kraca, zasnovana na bajci Hansa Kristijana Andersena o devojčici Karen i paru čudnih crvenih cipela.

БАЛЕТ ТОСКАНЕ НА 21. БЕОГРАДСКОМ ФЕСТИВАЛУ ИГРЕ: Црвене ципелице у Позоришту на Теразијама

BFI/Alessandro Botticelli, Matteo Bertelli

Kracova kreacija, premijerno izvedena u Trentu prošle godine, rađena na muziku koju je komponovao Pjerfrančesko Perone, obraća se neobično neraskidivoj vezi, koja nije određena samo funkcionalnom korisnošću ili uzaludnom željom za posedovanjem, već može dovesti i do gubitka autonomije. Prema navodima BFI, projekcije vezane za želje koje dominiraju savremenim svetom dobara i potrošnje preuzimaju se i podelom scenografskog prostora na dva dela. Za razliku od bajke, koja se završava nasilnim oslobađanjem glavne junakinje iz crvenih cipela i njenim iskupljenjem, Kracova koreografija fokusirana je na preispitivanje uloge objekata u međuljudskim odnosima.

BFI/Alessandro Botticelli, Matteo Bertelli

Tekst potpisa

Autor, kako navodi, ne doživljava Karen kao neposlušnu ili sujetnu, što je perspektiva koja je naglašena u bajci.

- Danas smo navikli da konzumiramo i sagledavamo proizvode kao sredstva za postizanje cilja, da nas drugi primete, da se povežemo sa drugima i da istaknemo svoju individualnost. Karen takođe pokušava da se poveže sa drugima i pronađe sigurnost kroz svoje cipele. U tome ne uspeva - rekao je Krac. - Ipak, ono što ona traži odgovara želji koju mnogi od nas verovatno znaju: da pripadamo kolektivu, a da ipak ostanemo svoji.

Nagrađivani koreograf Filip Krac,prepoznatljiv je po kombinovanju savremene igre sa tehničkim elementima hiphopa i evropske klasične igre. Balet Toskane upečatljiva je pojava u istoriji italijanske umetničke igre, počev od 1970, profesionalna produkcija koja okuplja ansambl od 12 do 14 igrača, podržana od Ministarstva kulture, toskanske Regije i distrikta Firence. Njihova predstava "Bajadera" koja je gostovala na 20. BFI, ponela je prestižnu nagradu za najbolju italijansku savremenu produkciju 2021. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HAOS U RIMU! Novak Đoković gleda i ne veruje šta se dešava