UVERLJIV PRIKAZ SVETA: Nagrada "Zlatni suncokret" uručena Igoru Marojeviću za delo "Granična stanja"

D. Bt.

03. 03. 2024. u 05:00

UGLEDNA nagrada "Zlatni suncokret", koju dodeljuje kom­panija "Vital", juče je na svečanosti u skadarlij­skoj kafani "Tri šešira" uručena Igoru Marojevi­ću (1968) za zbirku priča "Granična stanja", u izdanju "Derete".

УВЕРЉИВ ПРИКАЗ СВЕТА: Награда Златни сунцокрет уручена Игору Маројевићу за дело Гранична стања

Igor Marojević i članovi žirija, Foto Z. Jovanović

U žiriju su bili Mili­ca Vučković, Dragan Jova­nović Danilov i Vladimir Gvozden (predsednik), koji je pročitao obrazloženje, u kome se navodi:

- Marojevićeva knjiga izdvaja se zbog uverljivog prikaza savremenosti, la­koće pripovedanja, osobe­ne duhovitosti i ironije. Pred nama je zrelo knji­ževno delo, lucidno, sna­žno, privlačno i samosve­sno. Glavni junak priča je intelektualac, onaj ostva­reni, ili onaj u pokušaju. U prvoj priči je piščev dvojnik, pisac koji putuje iz Barselone za Beograd preko Nemačke. U drugoj vizuelni umetnik u pose­ti gej prijatelju u Istri. U trećoj "pozitivac" koji iz Beograda beži u Crnu Goru, a u četvrtoj beograd­ski novinar koji učestvuje u antiratnoj konferenciji u Sarajevu. U petoj priči to je junak albansko-srpskog porekla sa teško prihva­tljivom ambicijom da po­stane slikar.

(Ne)velike ambicije koje vode junake u granična stanja koja nasta­ju kao proizvod delovanja tragikomičnih ostataka ideologija i mimikrije moći, u senci velikih zbi­vanja kao što je pandemija kovida.

Napominjući da mu je po­sebno i intimno draga ova nagrada koju dodeljuje fa­brika u kojoj je radio njegov pokojni otac, slavodobit­nik je rekao:

- Ne samo da je bio ruko­vodilac rafinerije "Vi­tala", nego je stoga, krajem šezdesetih i počecima sedamdesetih naša mala porodica živela u garso­njeri kod uljare. A kada se posle mene rodila i se­stra, stan u Save Kovačevi­ća je otac, kada je odlučio da promeni posao i prebi­valište, vratio fabrici i gradu Vrbasu. Posredi je mesto u kojem sam naučio da čitam i pi­šem, a taj proces je u okviru mojih skromnih moguć­nosti dobio posebnu zrelost baš ovom knjigom.

Foto Z. Jovanović

Ističu­ći kako se, možda zbog prerane smrti oca Radoja Marojevića u 41. go­dini, u prozi mnogo više bavio likom majke, o čemu svedoči i naslov njegovog romana "Majčina ruka", Marojević je rekao:

- "Granična stanja" su pr­va knjiga u kojoj na odluč­niji način protagonizam dajem figuri oca, u dva od pet narativa. Možda je sto­ga prirodno da se književ­ni otac na način koji nas je ovde okupio vrati u Vr­bas. Ono što bih na kraju dodao, svakako je tačnije od mene izrazio srpsko- nemački pesnik, prevo­dilac i novinar Dra­goslav Dedović, koga citiram:

"Zabavna mi je činjenica da je Igor jedini od dosadašnjih 28 dobitnika koji je rođen baš u Vrbasu. "Zlatni sunco­kret" se vraća kući.

Nagradu je uručio Mihailo Cerovac, generalni direktor "Vitala".

Do odluke većinom glasova

ZA nagrađenu knjigu glasali su Vladimir Gvozden i Dragan Jovanović Danilov, dok se Milica Vučković opredelila za roman "Večeras padaš sam" Vladana Krečkovića, u izdanju "Enklave". U najužem izboru bili su i pesnička knjiga "Psihologija gravitacije" Nenada Šaponje, romani "Aperkat" Maje Iskre i "Vila fazanka" Bojana Krivokapića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)