RADOVI U SLAVU SUNCA: Izložba "Omaž ratniku svetlosti" Rista Antunovića u Blok galeriji

M.A.K.

28. 02. 2024. u 15:31

GRAFIKE Rista Antunovića čine izložbu koja će u novobeogradskoj Blok galeriji, Jurija Gagarina 221, biti otvorena u petak, 1. marta, u 19 časova. Njegov novi ciklus pod nazivom "Omaž ratniku svetlosti" , na kome radi od 2020, je sveden i gotovo minimalistički.

РАДОВИ У СЛАВУ СУНЦА: Изложба Омаж ратнику светлости Риста Антуновића у Блок галерији

Foto promo

-Sva dela iz ovog ciklusa sačinjena su od po dva otiska na istom listu- piše u tekstu koji prati izložbu Ivana Đorđević. - To su nežni i vitki pravougaoni postamenti, koji podržavaju kružne skulpture, tamnijeg kolorita i bogate struktre. Krug ovde jasno simbolizuje Sunce, izvor sve energije i sveg postojanja, kome umetnik posvećuje svoj rad. Suptilna vertikalna kompozicija zauzima središnji deo papira, dok belina podloge upućuje na sakralni karakter dela. Nastala u tehnici grafike, na papiru, ova dela odišu monumentalnošću stvarnih spomenika.

Rođen 1952. u Berkovićima, ovaj autor je Akademiju likovnih umetnosti (odsek grafike) završio u Sarajevu, a potom postdiplomske studije na Akademiji za likovnu umetnost u Ljubljani. Boravio je u ateljeu Cite Internationale des Artes u Parizu, kao stipendista fonda "Moša Pijade". Do sada je imao više od četerdeset samostalnih i učestvovao na oko dvesta pedeset kolektivnih. Dobitnik više nagrada iz oblasti grafike, crteža i kolaža.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)