"Arpadovići" otvaraju godinu u pozorištu "Deže Kostolanji" u Subotici

J. L.

23. 02. 2024. u 16:51

Istorijska dramoa Đerđa Špira „Arpadovići“ u režiji Lasla Kesega otvoriće ovu godinu u subotičkom pozorištu "Deže Kostolanji". Premijera predstave biće u petak, 1. marta, na sceni ovog teatra.

Арпадовићи отварају годину у позоришту Деже Костолањи у Суботици

foto: J.L.

Drama govori o mađarskoj dinastiji Arpadović, koja je vlada kraljevinom od 9. do 15. veka. Na sceni će biti period  od 1100. do 1150. godine

-Ovo je istorijski, ali veoma surov komad, jer u to vreme nije postojala demokratija te su ljudi nestajali sa scene u rapidnom tempu. Veoma interesantna stvar u vezi s ovim komadom, napisanim još 1993., je to što istorijski i psihološki  apsolutno tačna slika. Komad ima mnogo scena, mnogo karaktera. Priča je neodoljiva, veoma interesantna ali i veoma surova – ističe reditelj Laslo Keseg.  – Nauka književnosti I drame razmišlja dosta o tome kako je Šekspir u 17. veku imao maksimalno 13 glumaca, koji je igrao tri ili četiri uloge. Špiro po ovim motivima gradi uloge.

Originalno delo ima čak 70 likova,  ali će u subotičkoj izvedbi biti 30 uloga koje igra šest glumaca.  Kralja Kolomona i njegovog brata Almoša igraju isti glumci koji onda igraju i njihove sinove, unuke i praunuke. U komadu igraju Boris Kučov, Gabor Mesaroš, David Buboš, Adam Ađaš, Andrea Verebeš, Anabela Hodik i Kata Mesaroš, koja igra devojčicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)