OD STARIH UČILA, DO INTERAKTIVNIH IGROKAZA: Otvorena izložba „Dva veka prirodno – naučnog obrazovanja učitelja u Somboru“

J. L.

21. 02. 2024. u 17:58

Povodom proslave 275. godišnjice od proglašenja Sombora za slobodan i kraljevski grad, Pedagoški fakultet organizovao je interaktivnu izložbu „Dva veka prirodno – naučnog obrazovanja učitelja u Somboru“.

ОД СТАРИХ УЧИЛА, ДО ИНТЕРАКТИВНИХ ИГРОКАЗА: Отворена изложба „Два века природно – научног образовања учитеља у Сомбору“

foto: Grad Sombor

 Izložbu čini zbirka starih učila sa preko 30 eksponata, koji su svojevremeno nabavljeni iz Kemnica, Praga, Budimpešte i Pariza, a korišćeni su u nastavi radi boljeg razumevanja prirodnih pojava i procesa.

Posetioci su mogli da pogledaju i interaktivni igrokaz „Nauka kroz vreme“, autorke prof. dr Marije Bošnjak Stepanović, u kom su predstavljeni Leonardo da Vinči, Isidora Sekulić, Nikola Vukićević i Dimitrije Mita Petrović, a uloge su tumačili studenti fakulteta: Željana Balaž, Anja Albulj, Vukašin Zelić, Lazar Gajinov i Sergej Jovanović.

-Za naš grad kažu da je grad bogate kulturno – istorijske prošlosti i za njega vezuju mnoge značajne datume, godine i imena iz prošlosti. Značajna godina iz prošlosti za nas je 1778. godina, kada je Avram Mrazović osnovao Normu, prvu učiteljsku školu u Somboru. Kroz vreme, škola je rasla i razvijala se, uvek s težnjom da se osavremeni i napreduje - podsetila je Ljiljana Tica, zamenica gradonačelnika Sombora. - Naša dužnost je da i dalje pazimo, čuvamo i negujemo tradiciju obrazovanja učitelja u Somboru i Grad će vam uvek pružiti podršku u ostvarenju tog cilja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)