DODIROM KROZ NADEŽDINO STVARALAŠTVO: Gostovanje izložbe za slepe i slabovide u Tiflološkom muzeju u Zagrebu

M.A.K.

20. 02. 2024. u 16:35

TRI instititucije - Muzej savremene umetnosti Republike Srpske, Tiflološki muzej i Galerije Nadežede Petrović u Čačku, uz podršku Srpskog narodnog veća u Zagrebu, realizovale su izložbu za slepe i slabovida lica "Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović".

ДОДИРОМ КРОЗ НАДЕЖДИНО СТВАРАЛАШТВО: Гостовање изложбе за слепе и слабовиде у Тифлолошком музеју у Загребу

Foto promo

Postavka će biti otvorena u četvrtak, 22. februara u 18 časova u Tiflološkom muzeju u Zagrebu, a tim povodom gostovaće i monodrama "Nenapisana pisma" - u izvođenju Vanje Milačić inspirisana ličnošću znamenite slikarke, koja je i njeno svojevrsno obraćanje velikom prijatelju, vajaru Ivanu Meštroviću.

Izložba je nastala iz ideje da se deo postavke "Modernost i nacija" Narodnog muzeja Srbije, prilagodi slepima i slabovidima, tokom prošlogodišnjeg gostovanje ove retrospektive u Muzeju savremene umentosti RS. Svi eksponati su dopunjeni objašnjenima na Brajevom pismu, audio - vodičima i taktilnim reprodukcijama koje je osmislio i izradio grafički dizajner Nemanja Mićević, a na postavci su posebno adaptirane i prilagođene taktilne reprodukcije četiri slike iz stalne postavke spomen-sobe Galerije Nadežde Petrović u Čačku - "Bavarac sa šeširom", "More", "Prizrenka" i "Gračanica", koje na različite načine prikazuju Nadeždin razvojni opus i umetnički temperament. Izložbu čini i replika Nadeždinog spomenika, koju je Meštrović lično pokloni gradu Čačku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)