POZORNICA ZA MALE FORME I MLADE UMETNIKE: Narodno pozorište Niš uskoro dobija novi scenski prostor

V.STRUGAR

19. 02. 2024. u 14:12

POSLE više od osam decenija postojanja, Narodno pozorište Niš imaće još jednu scenu. Ono što su godinama priželjkivale generacije stvaralaca u najvećem gradu na jugu Srbije, postaće od marta teatarska zbilja i praksa, novi mladi umetnici dobiće prostor da pokažu svoje umeće, a publika priliku da vidi i drugačija, vaninstitucionalna teatarska dostignuća.

ПОЗОРНИЦА ЗА МАЛЕ ФОРМЕ И МЛАДЕ УМЕТНИКЕ: Народно позориште Ниш ускоро добија нови сценски простор

foto M.Lavrenić

- Mala scena je nešto o čemu su generacije govorile, maštale, pokušavale da naprave, još od kada je završena naša zgrada 1938. Listajući arhive naišli smo na podatak kolega koji su radili u pozorištu sedamdesetih godina prošlog veka kako su odustali od stvaranja male scene jer za to nema tehničkih uslova, pa su zato odlučili da formiraju takozvanu scenu "iks". Na njoj, zapravo, publika sedi na pozornici tokom izvođenja nekih predstava - objašnjava Spasoje Ž. Milovanović, direktor niškog pozorišta. - Naša generacija je, konačno, dočekala da Mala scena bude izgrađena.

Novi prostor je postao svojevrsni "aneks" zgrade, dograđen sa spoljne strane postojećeg zdanja i arhitektonski skladno uklopljen u celinu, objašnjava čelni čovek kuće:

- Velika scena ima 527 sedišta, dok će Mala raspolagati sa 72 mesta, s tim da na ovim "teleskopskim tribinama" ima još prostora za 20-30 dodatnih stolica, ukoliko bude posebnog interesovanja za neka izvođenja i ako to same predstave dozvoljavaju - objašnjava Milovanović. - Inače, radovi su počeli 28. decembra 2022, a ako sve bude u redu otvaranje je početkom marta. Budući da nije tako uobičajeno da se grade pozorišta, želim da se zahvalim Ministarstvu kulture koje je stalo iza nas i finansiralo projekat kao i Ministarstvu za javna ulaganja koje je svojim stručnim kapacitetom, nadzorom i saradicima tokom izvođenja radova dalo podršku.

fot S. Ilić

Kako ističe naš sagovornik, na Maloj sceni će se izvoditi male forme i sve ono što je nedostajalo pozorišnom životu ovog dela Srbije:

- U isto vreme biće to prostor za mlade kolege koji nisu u stalnom angažmanu kuće, ili one koji pripadaju nezavisnoj i alternativnoj sceni. Nadamo se, a dobili smo i neku vrstu čvrstog uveravanja, da je Ministarstvo kulture spremno da pomogne i renoviranje postojeće zgrade i Velike scene. Jer, glavno zdanje nikada nije renovirano, od završetka izgradnje do današnjih dana. Parcijalno je obnavljano, krpljeno, ali ne temeljno. Osnivač, Grad Niš, rebalansom je prošle godine predvideo sredstva i verujem da će i ovi poslovi brzo doći na red, pre svega da se raspiše tender za izradu projektne dokumenatcije. Obnova bi bila potpuna - scene, gledališta,hodnika, garderoba, tonske i svetlosne opreme. Uostalom, svako ko je bar jednom posetio naše zdanje, zna da ova zgrada vapi za opsežnim renoviranjem.

Kraljevska godišnjica

TEATARSKI život u gradu na Nišavi ima dugu tradiciju: prvi pozorišni događaj zabeležen je 1883. godine na plakatu, sa obaveštenjem da je jedna od predstava putujuće družine izvedena prigodno - povodom godišnjice stupanja u brak kralja Milana i kraljice Natalije Obrenović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu