NIČE LUTKARSKA AKADEMIJA: Direktor pozorišta lutaka "Pinokija" Vladan Đurković o planovima u ovom teatru

V.STRUGAR

08. 02. 2024. u 18:40

POSLE neuspešnih, višedecenijskih napora da se na našim fakultetima otvori katedra za lutkarstvo, Pozorište lutaka "Pinokio" odlučilo je da uzme stvar u svoje ruke i osnuje - Lutkarsku akademiju "Pinokio".

НИЧЕ ЛУТКАРСКА АКАДЕМИЈА: Директор позоришта лутака Пинокија Владан Ђурковић о плановима у овом театру

foto Arhiva "Novosti"

U toku je prvi master klas na temu "Ruka - osnovno izražajno sredstvo glumca lutkara. Rukavična lutka - prvi nivo preobraženja ruke u lutku" koju vodi Amela Vučenović, docent katedre za glumu i režiju lutkarskog pozorišta Ruskog državnog instituta scenskih umetnosti u Sankt Peterburgu.

Namera "Pinokija" je da to bude tek prvi korak u edukaciji novih generacija koji će se baviti ovom vrstom pozorišta. Sedmodnevna radionica namenjena je upoznavanju dramskih glumaca sa osnovama lutkarstva, osmišljena kao praktična obuka (potkrepljena teoretskim i video sadržajima), a polaznici treba da u svom radu osveste ruku kao najvažniji deo tela i glavno izražajno sredstvo...

foto V.Lukić

- Nismo mogli više da čekamo. Glumci koji se bave lutkarskom veštinom naučili su je od starih reditelja, među kojima mnogi više nisu živi, pa je počelo s kolena na koleno da se prenosi umeće. Pošto u okruženju postoje lutkarske akademije, rešili smo da pozovemo neke od njih da gostuju kod nas - objašnjava Vladan Đurković, direktor "Pinokija". - Ideja je da neformalno obrazovanje pružimo mladim glumcima, sa željom da ih angažujemo u našem i drugim pozorištima. Otvorili smo vrata i kolegama iz ostalih kuća, tako su nam stigli i glumci iz Novog Sada i Kragujevca.

Sedamdesetih godina, kada je osnovan "Pinokio", postojala je samo jedna akademija u Beogradu i trinaest aktivnih pozorišta. Glumci su lakše ulazili u ansamble, bio je procvat televizije i kinematografije, pa je bilo teško naći one koji bi se bavili lutkarstvom. Tako je, zapravo, od amaterskog pozorišta nastao profesionalni lutkarski teatar.

foto S.Veljković

- Zbog te "rupe" u obrazovnom sistemu, sada želimo da mladim,diplomiranim glumcima omogućimo nastavak školovanja za veštinu koje nema u akademskim okvirima. Uprkos svemu, kod nas ne postoji kriza lutkarstva kada je reč o interesovanju. Puna nam je sala svakog vikenda. Tim pre, što smo jedina ustanova namenjena deci na najvećoj, novobeogradskoj opštini. Igramo i po dve predstave dnevno, ali lutkarski izraz u umetničkom smislu - stagnira. Obišao sam mnoga pozorišta i akademije (dve, nama najbliže su u Osijeku i Sofiji), pričao sa kolegama u Srbiji i van nje, a onda odlučio da nešto pokrenem.

Naredni master klas je u aprilu i držaće ga rediteljka Emilija Mrdaković (sofijski student), pod nazivom "Kamen i pero". Na njenim edukacijama biće reči o animaciji objekta u predstavi, zapravo rekviziti. Mesec dana kasnije dolazi slovenački reditelj Silvan Ormezu koji se školovao u Pragu i radiće autorski projekat kao predstavu manje forme.

Inače, u ansamblu "Pinokija" trenutno je dvanaest članova, a radionice su prvenstveno namenjene mladim polaznicima. Naši, istina retki, školovani lutkari dobrodošli su ne samo da postave nove naslove u ovoj kući, već i da predlože neki vid edukacije i tako postanu deo Akademije "Pinokio".

Novi projekti

PRVA sledeća premijera je početkom marta ("Snežana i sedam patuljaka"), Anđelko Bero radiće jednu predstavu "u pokretu" jer se bavimo i animacijom, a na kraju ove sezone na repertoaru je pomenuti projekat Silvana Ormezua - kaže

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!