DOMAĆI AUTORI NA "KUSTENDORFU": Aplauzi za "Izgubljenu zemlju" i "Moju švajcarsku vojsku"

Никола Јанковић
Nikola Janković

27. 01. 2024. u 23:07

Na Međunarodnom filmskom festivalu „Kustendorf“ u Mokroj gori, prikazan je igrani film „Izgubljena zemlja“ srpskog autora Vladimira Perišića, publika je prethodno videla dokumentarno ostvarenje „Moja švajcarska vojska“ Luke Popadića. Dugometražna osvarenja domaćih autora prikazana su u okviru programske celine „Novi autori“, napunila su „Prokletu avliju“ do poslednjeg mesta, a reakcija publike govori da je reč o stvaraocima koji će obeležiti vreme koje dolazi.

ДОМАЋИ АУТОРИ НА КУСТЕНДОРФУ: Аплаузи за Изгубљену земљу и Моју швајцарску војску

Kustendorf/N. Janković

- Zlatni standard naše kinematografije se izgubio, pravimo filmove koji su, kako je govrio pokojni Šiba Krvavac, tzv. „trkopiš filmovi“. Prave se samo da bi bili napravvljeni, zato sadržajno i formalno nemaju odgovore na vreme u kome živimo. Ovde do sad nije bilo mnogo naših filmova, ne zbog toga što mislimo da nisu dobri, nego zato što je lestvica u svetu uvek bila visoko dignuta kada su u pitanju autori – rekao je Emir Kusturica, nakon što su, napokon, dva dugometražna filma naših autora doskočila do traženih standarda i kvaliteta.

U filmu „Izgubljena zemlja“ Vladimira Perišića, glavne uloge, sina i majke, tumače naturščik Jovan Ginić i glumica Jasna Đuričić. Njihov odnos definiše stanje u državi u kome su se zatekli: majka je portparil vladaajuće stranke tokom demonstracija 1999. godine, sin je zbog toga u atmosferi isključivosti od društva odbačen.

Kustendorf/N. Janković

 

- Priča je bazirana na mom ličnom iskustvu jer je moja majka bila na državnoj funkciji baš u to vreme. Ipak, nisam pravio politički film, fokus je na emotivnim vezama, na drami koja se dešava u okviru porodice – kaže Perišić, posle prikazivanja filma – Jedan od nejvećih izazova bio je, kako režirati decu, grupu drugova. To su naturščici, prijatelji u stvarnomm životu, nastojao sam da ostanu tinejdžeri, baš onakvi kakvi jesu, da način njihove komunikacije ostane izvorni i verodostojan.

Strance u publici, interesovao je politički kontekst drame.

- To je zato što postoje kontradikcije u likovima, na način kako postoje i u stvarnom životu. Moj posao nije bio da određujem ko je dobar, a ko je loš lik, jer takva apsolutna granica ne postoji ni u životu. Perspektiva deteta je ono što je meni bilo važno – dodao je Perišić.

Film „Moja švajcarska vojska“, dokumentarno ostvarenje Luke Popadića, otkriva nam na početku podatak koji nismo znali: u „neutralnoj“ zemlji čokolade, sira i vrhunskih časovnika – 150.000 ljudi je pod oružjem. Duhovito, ironično, balkanski – crnohumorno i na momente dirljivo, film otkriva Švajcarsku iz ugla koji ne poznajemo, i verodostojno, jer je ostvarenje delo reditelja koji je ujedno oficir pomenute vojske.

Popadić je rođen u Badenu 1980. godine, studirao je istoriju i političke nauke u Cirihu, bio je asistent režije u „Gudman teatru“ u Čikagu, grafički dizajner u Berlinu… Filsku režiju završio je u Beogradu. Njegovi filmovi su prikazivani na stotinak festivala, na kojima je osvajao nagrade.

Kustendorf/N. Janković

- Filmska pismenost srpske publike je veoma visoka, ne ѕnam da li još negde obični taksisti znaju za Bergmana ili Tarkovskog. Srbi razumeju i filmove iz Irana ili Švedske, a „Kustendorf“ je nadgradnja te dobre osnove - rekao je Popadić, posle projekcije filma na „Kustendorfu“.

Film je inače osvojio nagradu publike na 59. Filmskom festivalu u švajcarskom Soloturnu.

Popadić je, ranije, dva puta nagrađivan na „Kustendorfu“.

JELICA I BOJANA - KOD KUĆE

Mlada rediteljka Jelica Jerenić, dramaturgiju je završila u Beogradu, živi i stvara u Finskoj, a njen kratki film „Pečena patka“ prikazan je u okviru takmičarskog dela Kustendorfa.

- Finci znaju za „Kustendorf“, pa je moje i zadovoljstvo finskih producenata veliko zbog prikazivanja filma baš u Srbiji. Trenutno radim na kratkom filmu „Imaginarni brojevi“ uz podršku Filmskog centra Srbije – rekla je Jerenićeva.

Glumica i model Bojana Panić, Beograđanka je koja živi i radi u Gruziji, u Tbilisiju. Posle saradnje sa „Diorom“ i „Šanelom“, snimila je tri filma, a danas je u žiriju „Kustendorfa“.

- Od audicija za reklame u Parizu, stigla sam do audicija za filmove, gluma je mene pronašla. Pošto je moj suprug glumac, iz Tbilisija četo odlazimo u Pariz koji nam je postao baza za rad. Nemam planove za rad u Srbiji, ali se nadam da će se to ubrzo promeniti – naglasila je Panićeva. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!