Svetska premijera u Beogradskoj filharmoniji: Fam fatal iza udaraljki i svetski poznati violončelista

M. N. M.

25. 01. 2024. u 15:18

BEOGRADSKA filharmonija sa Kevinom Grifitisom u petak 26. januara od 20 časova na Kolarcu premijerno izvodi Dupli koncert za violončelo i perkusije, koji je poručila od kompozitora Nebojše Jovana Živkovića. Delo će izvesti zajedno sa sa svetski poznatim violončelistom Kijanom Soltanijem i našom perkusionistkinjom Aleksandrom Šuklar.

Светска премијера у Београдској филхармонији: Фам фатал иза удараљки и светски познати виолончелиста

Marko Đoković

U svojoj stotoj sezoni, Beogradska filharmonija je od Živkovića poručila delo, autora koji je tokom prethodne tri decenije kao izvođač i kompozitor značajno uticao na međunarodnu perkusionističku scenu, i koji kaže:

- Inspiracija mi je najvećim delom došla upravo od solista sa kojima smo se u više navrata sretali za inspirativno improvizirajuće seanse. Iako je čelo moj najomiljeniji instrument, bilo je još mnogo toga što mi je Kijan odsvirao, demonstrirao, pokazao, i objasnio. Čelo je beskonačan instrument. Toliko beskonačan kao i muzikalnost Aleksandre Šuklar - njena neverovatna scenska prezentnost je bila inspiracija pogotovo za prvi nastup udaraljki u prvom stavu: rasplamsana kao vatra na vihoru, jedna fam fatal iza udaraljki.

Jedan od najatraktivnijih koncerata u sezoni započinje kompozicijom "Predsednik pleše", fokstrot za orkestar Džona Adamsa, a kruniše najlepša simfonija svih vremena - Patetična simfonija Čajkovskog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti