OD BANALNE SVAKODNEVICE DO ŽENSKOG OTPORA: Nove izložbene postavke u galerijskim prostorima Kulturnog centra Beograda

M.A.K.

24. 01. 2024. u 20:39

SVAKU godinu Likovna galerija Kulturnog centra Beograda (Knez Mihailova 6), započinje izložbom "Kritičari su izabrali", čiji je autor, ovoga puta istoričarka umetnsti Simona Ognjanović, dobitnica nagrade "Lazar Trifunović" za 2019.

ОД БАНАЛНЕ СВАКОДНЕВИЦЕ ДО ЖЕНСКОГ ОТПОРА: Нове изложбене поставке у галеријским просторима Културног центра Београда

Efemerne konfesije, Foto KCB

Koncepcija postavke "Efemerne konfesije", koja će pred publikom biti od 25. januara do 24. februrara, nastala je kao rezultat jednogodišnjeg zajedničkog rada u kojem su, uz Ognjanovićevu, učestvovali članovi dreg kolektiva - Marija Balubdžić, Vladimir Bjeličić, Zoja Borovčanin, Zoe Gudović, Ilija Milošević, Andrej Ostroški. Prvo vođenje kroz izložbu zakazano je za subotu, 27. januar, u 12 časova.

U četvrtak, 25. januara, otvoriće se izložbe i u druga dva prostora KCB - galerijama "Artget" i "Podrum". Tako će u "Artgetu" biti predstavljena dela Sare Pantović i Senke Trivunac, na izložbi nazvanoj "Banalnosti svakodnevice". Obe umetnice bave se svojim neposrednim okruženjem, a njihove fotografije na suptilan način prikazuju svakodnevna iskustva u eri poznog kapitalizma, sa osvrtom na materijalizam i konzumerizam.

Postavka "Arheologija otpora: korektiv za budućnost" je u "Podrumu" okupila umetnike - Andreju Dugandžić, Alisiju Grulon, Hristinu Ivanoska, Katiu Kameli, Moniku de Miranda i kolekciv SIDE. Projekat čija je kustoskinja Iva Kovač inspirisan je feminističkom borbom i ženskim otporom, sa posebnim fokusom na važnost koju za društvene pokrete imaju arhivi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)