GREŠNICA BEZ GREHA: Na današnji dan rođena velika srpska glumica Žanka Stokić (1887 - 1947),čije ime nosi i nagrada "Večernjih novosti"

V.V.S.

24. 01. 2024. u 14:06

NA današnji dan, 24.januara, rođena je naša čuvena pozorišna glumica Živana Žanka Stokić - Žanka (1887-1947), u čijem se opusu su najznačajnije uloge iz Nušićevih dela.

ГРЕШНИЦА БЕЗ ГРЕХА: На данашњи дан рођена велика српска глумица Жанка Стокић (1887 - 1947),чије име носи и награда Вечерњих новости

foto Fotodokumentacija "Borba"

Bila je Sarka u njegovoj "Ožalošćenoj porodici", Juliška u "Putu oko sveta", Mica u "Vlasti", ali se posebno izdvojila kao Živka u "Gospođi ministarki" - liku kojoj joj se slavni komediograf "namenio" još tokom pisanja.

Žanka je ostala upamćena i kao Toaneta u "Uobraženom bolesniku", Dorina u "Tartifu", Nera u "Podvali", Stana u "Stanoju Glavašu", a igrala je i u jednom igranom filmu 1930. godine : "Grešnica bez greha" Koste Novakovića.

Tokom Drugog svetskog rata učestvovala u pozorištima "Veseljaci" i "Centrali za humor" u programima Radio Beograda (tada pod nemačkom upravom), zbog čega je posle okupacije izvedena pred sud (3. februara 1945.) i osuđena na sedam godina gubitka nacionalne časti. Nije imala branioca, čak ni po službenoj dužnosti.

Pomilovana je 1947, a samo dva dana posle te vesti (i poziva Bojana Stupice da dođe u tek osnovano Jugoslovensko dramsko pozorište) preminula je. Spomenik joj je podigla verna služavka na Topčiderskom groblju sa natpisom - "Svojoj plemenitoj gazdarici Žanki podižem ovaj spomenik, blagodarna Magda".

Na inicijativu Mire Stupice, Narodno pozorište u Beogradu, "Večernje novosti" i Grad Požarevac ustanovili su 2003. nagradu s njenim imenom, koja se dodeljuje glumicama koje su svojim izuzetnim radom doprinele srpskoj pozorišnoj, televizijskoj i filmskoj umetnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)