U POTRAZI ZA SIGURNIM MESTOM: Zajednička postavka "Međuprostori" Anje Nikolić i Teodore Nikolić u Galeriji 73

M.A.K.

09. 01. 2024. u 17:39

SLIKE i prostorne instalacije Anje Nikolić i Teodore Nikolić, čine zajedničku postavku nazvanu "Međuprostori" kojom će se od sutra, u 19 časova, predstaviti u Galeriji `73.

У ПОТРАЗИ ЗА СИГУРНИМ МЕСТОМ: Заједничка поставка Међупростори Ање Николић и Теодоре Николић у Галерији 73

Rad Teodore Nikolić Foto pormo

Reč je o novim radovima dve autorke koji su u svojevrsnom dijalogu, i predstavljaju predložak za intervencije u fizičkom prostoru, primećuje Jovan Đorđević, u tekstu katalog. Tako se u odnosu posmatrača i prostora dela, ostvaruje definicija (među)prostora kao sredstva "kojim položaj stvari postaje moguć tj. prostor nije okruženje stvari nego univerzalna mogućnost njihovih odnosa".

U slučaju Anje Nikolić, slike simuliraju efekat uranjanja, dok kod Teodore Nikolić, nastaje instalacija koja svojom bojom i geometrijom obogaćuje prostor, stvarajući utisak sigurnog mesta.

Foto pormo

Slika Imaginarno i stvarno Anje Nikolić

I Anja Nikolić (1997), kao i Teodora Nikolić (1998), osnovne studije su završile na Fakultetu primenjenih umetnosti, i to Anja - primenjeno slikarstvo, a Teodora primenjenu umetnost i dizajn. Dalje usavršavanje Anja je nastavila na Fakultetu savremenih umetnosti, dok je Teodora posle završenig mastera, trenutno i na doktorskim studijama na FPU. Obe su do sada priredile po tri samostalne izložbe i izlagale na mnogim grupnim izložbama u Srbiji i regionu. I dok Anja svoja likovna istraživanja sprovodi u različitim tradicionalnim tehnikama poput crteža, slike, kolaža, kao i novomedijskim tehnikama intervencija u prostoru, Teodora kao glavne medije koristi sliku, kolaž i prostornu instalaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)