MOSTOVI SVETLOSTI VUJAKLIJE, GLIDA, KUNA, KRIŽANIćA: Izložba dela iz Zbirke Muzeja žrtava genocida u Galeriji Vojnog muzeja

Novosti online

14. 12. 2023. u 15:39

U Galeriji Vojnog muzeja danas je otvorena izložba " Mostovi svetlosti - Izbor iz Zbirke umetničkih dela Muzeja žrtava genocida", autora dr um. Nikole Radosavljevića, kustosa u ovom Muzeju.

МОСТОВИ СВЕТЛОСТИ ВУЈАКЛИЈЕ, ГЛИДА, КУНА, КРИЖАНИћА: Изложба дела из Збирке Музеја жртава геноцида у Галерији Војног музеја

Foto Tanjug

Postavku čini izbor od blizu stotinu umetničkih dela iz Zbirke umetničkih dela Muzeja žrtava genocida koji se, prvi put od osnivanja Muzeja 1992. godine, predstavlja javnosti.

Zbirka sadrži neka od najznačajnijih dela srpskog savremenog stvaralaštva prikupljana putem otkupa, poklona i akvizicija, vršenih najvećim delom između 2021. i 2023. godine. Javnosti će tako biti predstavljena neka od najznačajnijih ostvarenja Lazara Vujaklije, Pjera Križanića, Piva Karamatijevića, Đorđa Andrejevića - Kuna, Branka Šotre, Miloša Bajića, Zdenke Kartusove, Vide Jocić, Nandora Glida, Ismeta Mujezinovića, Nikole Radosavljevića, Nade Denić i mnogih drugih.

Izložbu prati ilustrovana dvojezična srpsko-engleska monografska publikacija sa kustoskim tekstom i pratećom vizuelnom dokumentacijom, a realizaciju postavke omogućili su Ministarstvo kulture, Ministarstvo odbrane i Fondacija Muzeja žrtava genocida.

" Beležeći hronološku, tematsku i likovnu raznorodnost izložba otvara dijalog o vremenu i mestu borbe srpskog naroda u Drugom svetskom ratu, kao i o fenomenu stradanja i pojma genocida u vizuelnim umetnostima. Razmatra se način percepcije i kontesktualizacije formalnih odlika na relaciji slika - crtež - grafika - skulptura, koji u zajedničkom imenitelju nose ideju o civilnom otporu i borbama za život i slobodu. Ovi radovi spomenici su jednog vremena, mnogih događaja i ljudskih sudbina koje su tragično skončale u nacionalnim i međunarodnim prevratima, ali i podsetnici na velike tragedije i genocid koji su zauvek obeležili naš narod. U njima se ogledaju velike istine o umetnosti, koliko i ideje o nadi, slobodi i sigurnosti, toliko i u borbi za našu kolektivnu slobodu," navode u Muzeju žrtava genocida.

Izložba će trajati do 17. januara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)