CRTAČKI RUKOPIS NOVAKA RADONIĆA: Izložba u Kabinetu grafike Narodnog muzeja Srbije

M.A.K.

11. 12. 2023. u 17:08

CRTEŽI jednog od najvažnijih umetnika 19. veka, Novaka Radonića, prvi put će kao zasebna celina biti predsatvljeni na izložbi "Radonić sam", koja će biti otvarena u Kabinetu grafike Narodnog muzeja Srbije u četvrtak 14. decembra u 17 časova.

ЦРТАЧКИ РУКОПИС НОВАКА РАДОНИЋА: Изложба у Кабинету графике Народног музеја Србије

Foto promo

Iz zaostavštine, koju čini više od 130 crteža i pet skicen-blokova, autorka izložbe, kustoskinja Narodnog muzeja Milica Cicmil, izdvojila je dela koja najbolje svedoče o mestu crteža u Radonićevoj umetnosti i njegovom razvoju u vremenima brojnih aktuelnih pravaca poput klasicizma, nazarenske umetnosti, bidermajera, romantizma i realizma. 

- Po različitosti njegovog rukopisa, mogu se izdvojiti dva pristupa crtežu - školski pristup koji za cilj ima savladavanje određenog crtačkog problema i onaj drugi u kojem se vidi usavršavanje modelacije i njegova inovativnost - ističe se u najavi postavke. - Tematika njegovih crteža obuhvata studije antičkihskulptura, studije po živom modelu, antičke i tradicionalne kostime koji su ga uvodili u slikanje istorijskih kompozicija u trenutku buđenja nacionalne ideje. Među najboljim crtežima ističu se portreti i pejzaži kojima pristupa crtežom kao četkicom. Među njegovim delima posebnu grupu čine romantičarski autoportreti kojih ima nekoliko. Najčešće je sebe prestavljao iz poluprofila sa karakterističnim dugim i kukastim nosom.
Posebno mesto u opusu ovog autora zauzimaju crteži nastali  Italiji, koji se mogu podeliti u dve grupe - vedute, na kojima su prikazani značajni spomenici, i kopije portreta starih majstora iz Galerije Ufici. 
- Većina ovih dela ga predstavlja kao pedantnog i preciznog crtača i majstora detalja- smatraju u Narodnom muzeju.-  Kvalitet italijanski hcrteža ogleda se u tome što nastaju pokretu, u brzini, bez komfora, pa zato često imaju "impresionističku" nedovršenost. Nakon povratka u domovinu promene u doživljaju umetnosti, ali i realističke ideje koje je sve više usvajao, dovele su do postepenog odustajanja od slikarstva, u korist književnosti kojom se bavio ostatak života.
Izložba će biti otvorena do 13. oktobra sledeće godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024