DALI - SPASILAC: Dvobroj časopisa "Gradac" posvećen genijalnom slikaru

Branko Kukić

06. 12. 2023. u 07:25

REĆI bilo šta o idejama i mislima Salvadora Dalija znači biti u idealnoj prilici da se izrekne besprekorna glupost. Svaka Dalijeva ideja je u centru sublimacije čovekovog uma jer je neopterećena zamkama didaktičnosti, držanja pridika, zadrtosti i ispraznosti.

ДАЛИ - СПАСИЛАЦ: Двоброј часописа Градац посвећен генијалном сликару

Branko Kukić, Foto Gradska biblioteka Čačak

Njegove ideje su čista dvosmislenost, protivrečne su samima sebi, ali i celom prirodnom sistemu, što je najpouzdaniji znak uzvišenosti ljudske imaginacije i stanja, kako Dali kaže, "permanentne intelektualne erekcije".

Prema njegovom ubeđenju, nije tajna u tome da svet funkcioniše onako kako je to zakonima čovekove logike ustrojeno. I čovekova logika je deo jedne velike nelogičnosti koja se uočava kada se suočimo sa svim mogućim načinima planetarne organizovanosti. Sve može da bude obrnuto, nasuprot, da dubi na glavi, da bude protivrečno samom sebi samo ako mi to želimo ("Mlinovi prave brašno. Ja od mlinova pravim brašno."). Svima je jasno da u svetu vlada nered razuma.

Foto promo

Potrebno je da zavlada lucidni red ludila. Potreban je ludi realizam. Samo tako bi svet mogao da spozna svoju devedesetprocentnu ispraznost, nemoć i odvratnu pohotu za posedovanjem svega i svačega ("Većina budala ima potrebu da radi kako bi zaradio pare. Ja imam potrebu da zaradim pare kako bih radio u miru."). Jedino tako bi svet uvideo kako je znanje jednako neznanju, i da se u tom neznanju krije jedan drugi, paralelni život. Dali to zna, i njemu umetnost, nauka i druga saznanja služe da predoči taj drugi svet, svet beskrajne nespoznativosti ("Pomoću lasera fotografisaću Boga"). Da bi raznolikost i višeznačnost sveta bili spaseni, svet mora da bude sublimisan, suprotstavljen entropiji. To je posao genij. Njihova uloga u svetu je da teže koncentričnosti, da sve što postoji i ne postoji usmeravaju prema žiži sjedinjenosti.

Foto Profimedija

Dali je često prepričavao jedan svoj susret sa Koktoom. U tom razgovoru je postavljeno pitanje šta bi njih dvojica spasli kada bi se zapalio muzej Prado. Kokto je odgovorio da bi on spasao vatru. Dali je odgovorio da bi on spasao vazduh, vazduh sa Velaskezovih Menina. Tajna sveta, dakle, nije u rasprostranjenosti i brojnosti, ona je u najsitnijem deliću stvarnosti, u njenom plamenu, u zrnu peska koje može da bude čitav svet.

(Uvodni tekst Branka Kukića koji je priredio dvobroj časopisa "Gradac" posvećen Salvadoru Daliju.
U ovom broju osim Dalijevih tekstova čitamo i zapise o velikom umetniku iz pera Federika Garsije Lorke, Pola Elijara, Andrea Bretona, Branka Aleksića, Mira Glavurtića...)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona