MAJSTORI ZLATNIH PERA: Pred izložbu najboljih radova sa 56. konkursa karikature "Pjer"

M. N. M.

03. 12. 2023. u 19:15

PEDESET i šestu godinu zaredom, "Novosti" iskazuju poštovanje i počast karikaturi birajući one najbolje, i dosledno novinsku karikaturu uzdižu na nivo umetnosti, izlažući postavku sačinjenu od tih najboljih koji će biti objavljeni u digitalnom katalogu.

МАЈСТОРИ ЗЛАТНИХ ПЕРА: Пред изложбу најбољих радова са 56. конкурса карикатуре Пјер

Novosti/P. Milošević

Svikli smo odavno da su upravo ti katalozi, koji prate najdugovečniji i najugledniji konkurs za najbolju novinsku karikaturu - "Pjer", upotpunjeni sjajnim uvodnicima vrsnih umetnika i intelektualaca, predstavljaju istinske enciklopedije i nešto što se brižljivo čuva. A radovi koji će se naći u ovom najnovijem, i među kojima je žiri odabrao pet karikatura koje najbolje, najlepše, najtačnije, najumetničkije iscrtavaju našu stvarnost, od utorka će biti izloženi u Galeriji RTS-klub, na tradicionalnoj izložbi "Pjer" čije će otvaranje upotpuniti dodela istoimenih nagrada.

Pedeset šesti konkurs obeležile su, kao i svaki prethodni, teme i motivi koji su dominirali medijima u godini za nama zaokupljajući maštu i um svih nas, pa i onih koji svoje misli i stavove - moraju da nacrtaju. Onih koji uspevaju da nas tim crtežom, sa malo ili nimalo reči, žacnu, zamisle, zapitaju, nasmeju ili rastuže...

Selekcija

Videćemo ukupno 112 radova odraslih i 12 karikatura mladih autora, koliko ih je među 433 pristigla rada odabrao Tošo Borković, karikaturista "Večernjih novosti" ovenčan nebrojenim nagradama u svetu i kod nas, među kojima je samo zlata na "Pjeru" - pet, što ga je odavno izvelo "van konkurencije" te je imenovan za "selektora" konkusa. 

Jedan od tih majstora, veterana naše crtačke scene i konkursa "Pjer", na kome se prvi put okitio zlatom još 1977. da bi do danas "nakupio" bronzanog, srebrnog i čak tri "Zlatna Pjera", svakako je Jugoslav Vlahović. Penzionisani profesor FPU i karikaturista u "Ninu", svog je trećeg "Pjera" zaslužio za prikaz Istoka i Zapada koji "biju bitku" - osvežavajućim pićima, karikaturu naslovljenu "Koola Vs Kvas". Stari je pacifista i hipik, autor mnogih crteža na kojima se umesto municije ispaljuje cveće, ovoga puta je rakete zamenio flašama popularnih napitaka.

U Galeriji RTS-klub i katalogu 56. "Pjera" naći će se i srebrom ovenčani rad Miodraga Ivaniševića, višeslojan prikaz posrnuća Zapada naslovljen "Bonton", te "Bronzanim Pjerom" nagrađeni rad još jednog veterana, Muhameda Đerleka, za stripski osmišljenu, bez reči ubojito rečitu, karikaturu "Čamac". Biće tu i portret Svetislava Pešića, za koji će autor Konstantin Grosu poneti nagradu koja nosi ime legendarnog Ranka Guzine, crtež Poa koji je učenici Škole za dizajn Anji Mitrović doneo priznanje za najboljeg mladog karikaturistu i još više od stotinu onih koji godinama čuvaju novinsku karikaturu, ovog puta nagrađenih samim učešćem u postavci i katalogu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)