„BAŠIBOZUK“ PAJE JOVANOVIĆA SE VRAĆA U SRBIJU: Muzej grada Beograda kupio uz pomoć države sliku za 240.0000 funti

M. Kralj

09. 11. 2023. u 17:46

KAO lot broj 90, na aukciji kod čuvenog londonskog Sodebija, ulje na panelu Paje Jovanovića „Odmor bašibozuka“ prodato je za – 240.000 funti. A kupac je Muzej grada Beograda, odnosno država Srbija!

„БАШИБОЗУК“ ПАЈЕ ЈОВАНОВИЋА СЕ ВРАЋА У СРБИЈУ: Музеј града Београда купио уз помоћ државе  слику за 240.0000 фунти

Foto Sodebi

Zajedno sa taksama aukcijske kuće, i tamošnjim porezima, vredost ovog dela je – 304.800 funti.

-Prvi put država Srbija učestvovala je na jednoj aukciji kod Sodebija, a to je i najveća akvizicija, zahvaljujući kojoj se jedno izuzetno delo Paje Jovanovića vraća u zemlju, odnosno Muzej grada Beograda, koji baštini njegov legat – neposredno posle aukcije, uz veliko uzbuđenje i zadovoljstvo izjavila je za „Novosti“, direkorka Jelena Medaković, koja je i bila inicijator učešća na ovom međunarodnom nadmetanju. – Mi u svojoj kolekciji do sada nismo imali ni jedno delo iz Jovanovićeve orijentalističke faze. Reč je o izuzetno cenjenom pravcu, kome su pripadali značajni svetski autori, ali i naš Paja Jovanović.

Direktorka Muzeja grada Beograda, izrazila je veliku zahvalnost svima koji su onogućili da ova institucija postane bogatija za ovo izuzetno delo:

-Hvala predsedniku, ministru finasija, ministarki kulture, i svima koji su pokazali razumevanje i podržali ovu kulturnu misiju. Ova aukcija potvrdila je značaj ovog dela koje će uvećeati vrednost kolekcije, koja će se, kada bude gotova zgrada Muzeja grada Beograda u Resavskoj ulici, biti integralni deo naše stalne postavke. Posebnu zahvalnost dugujemo privatnim kolekcionarima, koji su odustali od nadmetanja kako bi ona mogla da stigne u muzej.

Dosadašnje prodaje

PRE rekorda koji su postavila "Dva bašibozuka pred kapijom", skoro dve decenije je najskuplje delo Paje Jovanovića bio "Ukrotitelj zmija". Slika je kod "Kristija" u Njujorku prodata za nešto više od 168.000 evra. Pre dve godine u junu, u bečkom "Doroteumu" za 110.000 evra prodat je njegov "Stražar" (potom otkriven u koferu, na carfini beogradskog aerodroma), dok je u istoj kući 2011. - "Sokolar" prodat za 104.000.

Delo iz orijenalističke faze našeg velkog umetnika, dimenzija 41 puta 32,5 centimetara (odnosno sa ramom 68 puta 60,5), bilo je procenjeno između 70.000 i 100.000 funti, ali je još pre aukcije stigla podnuda od 130.000 funti. Sa tom cenom je i ušlo u nadmetanje na aukciji nazvanoj "Put svile - slike orijentalista i nameštaj iz rezidencije u Belgraviji", koje se odvijalo između telefonskih kupaca.

Prethodni vlasnik, sliku koju je Jovanović radio u mladosti, u svojoj orijentalističkoj fazi, kupio je marta 1994. na aukciji kod "Kristija". Tada se prodavala pod pod imenom "Arnautski ratnik".

Dubok trag u umetnosti

SLIKA "Odmor bašibozuka" svakako je jedna od najreprezentativnijih dela Paje Jovanovića i njeno mesto definitivno zavređuje muzejski ambijent i dostupnost šire javnosti - kaže u izjavi za naš list Drago Rakočević, kustos naše aukcijske kuće Galerije ARTE.

- Govorimo o autoru koji je sredinom osamdesetih godina 19. veka živeo i stvarao u Londonu, pa ne iznenađuje što njegova dela sa orijentalnom tematikom već dugo privlače pažnju institucija kulture, aukcijskih kuća, ali i domaćih i stranih kolekcionara. Ovo remek-delo, nastalo u drugoj polovini 19. veka, sigurno je izuzetno značajno za ljubitelje umetnosti, stručnjake iz sveta umetnosti, koji na adekvatan način vrednuju talenat, lik i delo umetnika koji je ostavio dubok trag u nacionalnoj, ali i svetskoj istoriji umetnosti.

Pre pet godina, u Londonu stigla je vest da je slika "Dva bašibozuka pred kapijom" Paje Jovanovića, kod "Sodebija" postigla cenu od rekordnih 465.000 funti (više od pola miliona evra), čime je postala najskuplji rad nekog našeg autora prodat na aukciji.


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)