RAZGOVOR S MRTVIMA, LETENJE I POTRAGA ZA SMISLOM: Dodeljene čuvene književne nagrade "Gonkur" i "Renodo"

LAUREAT književne nagrade "Gonkur" je široj publici malo poznati francuski pisac Žan Batist Andrea za roman "Bdeti nad njom" u izdanju "Ikonoklasta".

РАЗГОВОР С МРТВИМА, ЛЕТЕЊЕ И ПОТРАГА ЗА СМИСЛОМ: Додељене чувене књижевне награде Гонкур и Ренодо

Foto: AP Photo

Žiri je juče u poznatom pariskom restoranu "Druan" u drugom arondismanu po tradiciji dodelio i nagradu "Renodo", a dobitnica je An Skot za delo "Drznici" čiji je izdavač "Kalman Levi".

"Bdeti nad njom" je intimna priča o imaginarnom, siromašnom italijanskom skulptoru po imenu Mimo Vitalijani i bogatoj markizovoj kćerki Violi, njegovoj kosmičkoj bliznakinji, koja sanjari da leti i razgovara sa mrtvima, pisana u trećem licu, ali u autobiografskoj formi. Autor je radnju smestio u zemlju svog porekla tokom dvadestog veka, a sve prati i pojava fašizma na italijanskoj Čizmi.

Žan Batist Andrea je rođen 1971. godine i ovo je njegov četvrti roman. Prethodno je, dvadeset godina, radio kao filmski scenarista i reditelj. San mu je bio da piše knjige, a njegov prvi rukopis odbijen je penaestak puta. Do sada je objavio romane "Moja kraljica", "Sto miliona godina i jedan dan" i "Đavoli i sveci", a ove godine već je dobio nagradu "Fnak".

- Ovo je veliki trenutak emocija, upravo sam izbrisao suze u taksiju – poručio je Andrea, kada je saznao da je nagrađen, dodajući da mu je to "jedan od najlepših trenutaka u životu".

Kritičari njegovo delo opisuju ka metafizičku fresku oko skulpture i meditaciju o prisustvu i odsustvu. Kandidati za "Gonkura" bili su i Než Sino za roman "Tužni tigar" koja je dobila nagradu "Femina", Gaspar Kenig za "Humus" i Erik Rajnhard za "Sara, Sizan i pisac".

Roman "Drznici" koji je napisala An Skot (58) govori o srušenim snovima, samoći i apsurdu današnjeg vremena. U središtu je Aleks, kompozitorka filmske muzike, koja odlučuje da promeni život, napusti prestonicu i ode da živi daleko i sama. I autorka je prethodno odlučila da Pariz zameni Bretanjom, pa kritičari u tome vide i "dvostruku fikciju". Njen roman se posmatra kao suptilna potraga sa smislom u savremenom dobu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)