NEBESKOJ ISIDORI U SLAVU: Svečano otvorena muzička scena akademika, kompozitorke i poznate umetnice Isidore Žebeljan

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

22. 10. 2023. u 19:49

CRKVENA zvona u rodnom Perlezu Isidorinog oca Petra, tačno u podne u nedelju 22. oktobra, simbolično su označila početak svečanog čina otvaranja Isidorine s(c)ene u parku, u centru pitomog banatskog sela, u kojem je odrastala mala Isidora, velikih dometa i ličnog umetničkog ostvarenja.

НЕБЕСКОЈ ИСИДОРИ У СЛАВУ: Свечано отворена музичка сцена академика, композиторке и познате уметнице Исидоре Жебељан

Foto: B. Grujić

- Na putu ka uspravnoj zemlji, kako je to zapisao veliki Vasko Popa, uspravni i dostojanstveni, realizujemo ideju da ovde u parku bude scena velike umetnice, Isidore Žebeljan, na kojoj će mladi umetnici, ubuduće imati priliku da prikažu svoja kreativna dostignuća i zanose i istovremeno Isidorina sena, da nas uvek prati, hrabri i čuva - istakao je arhitekta Zoran Stojačić, idejni tvorac projekta i prvi čovek kulturne stanice Baštinar Mlin u Perlezu.

- Rođenjem, svako od nas dobio je ruksag nasleđa, koji mora nositi, uspravno, baš kao što je to činila Isidora, obožavajući kreativni naboj rodnog sela svog oca Petra - nastavio je Stojačić, zahvalan Petru Žebeljanu, dr Borislavu Čičovačkom, Isidorinom suprugu, književnici Mirjani Bobić Mojsilović, ali brojnim dušama iz Beograda, Novog Sada, Zrenjanina, što su došli u Perlez i uveličali svečanost otvaranja.

Scena u centralnom delu parka, kao asocijacija na evropski model scena u centralnim parkovima,  u stilu tradicionalnog banatskog veza i šlingeraja, sa osam krakova, kao što je osam oktava, nakon otvaranja ostaće u amanet mladim umetnicima, stvaraocima, ali i kao oda i sećanje na slavnu umetnicu, kompozitora i dirigenta, koja je 2020.godine napustila ovaj svet.

HVALA MOM RODNOM PERLEZU

Vidno uzbuđen, Petar Žebeljan, otac slavne umetnice, zahvalio se svojim Perležanima na veličanstvenoj ideji i s(c)eni koja će ga dok je živ, sećati na njegovu Isidoru.

Scenu su simboličnim presecanjem crvene vrpce, otvorili gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, Zoran Stojačić i Isidorina drugarica iz detinjstva, Jovanka Mrgić.

- Zauvek pamtim njenu iskru u očima, koja je još dok je bila devojčica, jasno ukazivala da će dosegnuti daleko, otkriti sve tajne umetnosti, Isidora je zaista bila jedinstvena i ponosna sam što sam je poznavala - kratko je prokomentarisala Jovanka Mrgić.

POZNATI UMETNICI

Muzički deo otvaranja scene, uveličale su Aneta Ilić sopran, Gorana Ćurguz harfa, Miljana Popović Materni  violina, Vasa Stajkić bariton, pijanisti Vuk Božilović i Veljko Nenadić, Aleksandar Stefanović harmonika i Borislav Čičovački oboa.

Nakon ceremonije u parku, u salonu galerije Kulturna stanica Baštinar Mlin, u autentičnom ruralnom prostoru starog, negadašnjeg mlina, koji je Zoran Stojačić osnislio i preuredio u svojevrstan galerijaki prostor, koncertom u čast Isidori, nastavljeno je lepo osmišljeno druženje u srcu banatske ravnice, u selu Perlez, nedaleko od Zrenjanina.

POZNATI UMETNICI

Muzički deo otvaranja scene, uveličale su Aneta Ilić sopran, Gorana Ćurguz harfa, Miljana Popović Materni  violina, Vasa Stajkić bariton, pijanisti Vuk Božilović i Veljko Nenadić, Aleksandar Stefanović harmonika i Borislav Čičovački oboa.


ČUDO U ŠARGANU

Jedna od brojnih kompozicija Isidore Žebeljan, uz Felisiju, Ruski veral, Dopler i Škola za žene, Sentomašu Lazu ej i brojne druge, orile su se Mlinom u Perlezu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KURTI POBEGAO: Pukla bruka u Prištini (VIDEO)