RIMAGINACIJE KOLJE MIĆEVIĆA: Sutra počinje 17. festival "Trgni se! Poezija!"

Novosti online

04. 10. 2023. u 18:48

SEDAMNAESTO izdanje festivala "Trgni se! Poezija!", u organizaciji izdavačkih kuća Treći trg i Srebrno drvo, biće održan od 5. do 7. oktobra, u Beogradu, pod sloganom "Rimaginacije", po stihu pesnika i prevodioca Kolje Mićevića (1941-2020), kome će biti priređen omaž.

РИМАГИНАЦИЈЕ КОЉЕ МИЋЕВИЋА: Сутра почиње 17. фестивал Тргни се! Поезија!

Treći trg i Srebrno drvo

Svečano otvaranje zakazano je u Narodnoj biblioteci Srbije, 5. oktobra, od 18 časova. Na festivalu će učestvovati dvadesetak pesnika, prevodilaca i umetnika iz desetak zemalja:Adam Borzič (Češka), Marija Eloj Garsija (Španija), Pau Vadelj, Esteve Plantada (Španija/Katalonija), Rok Vilčnik (Slovenija), Damir Šodan (Hrvatska), Arijan Leka (Albanija), Sofi Rajer, Maša Dabić (Austrija), Zlatko Paković, Dejan Kanazir, Bojan Vasić (Srbija), kao i prevodioci Biserka Rajčić, Novica Petrović, Bojana Kovačević-Petrović, Jelena Petanović, Jelena Radovanović, Merima Krijezi, Jelena Ivanišević, Vesna Stamenković i Neda Pavlović. Moderatori će biti Zorana Karapandžin, Vojislava Crnjanski Spasojević, Uroš Kotlajić i Dejan Matić.

Treći trg i Srebrno drvo

 


Osim što je bio prevodilac poezije i pesnik, Kolja Mićević je bio i esejista, muzikolog i astrolog. Objavio je osam zbirki stihova na srpskom i isto toliko na francuskom, kao i tri knjige o prevođenju poezije. Između ostalog potpisuje prevode sa francuskog Malarmea i Pola Valerija, sa engleskog celokupnu poeziju Edgara Alana Poa, sa engleskog na francuski devet verzija "Gavrana", sa slovenačkog na srpski sonete Franca Prešerna, sa španskog na srpski Lorkin "Ciganski romansero", sa italijanskog na srpski i francuski Dantea, sa srpskog na francuski "Antologiju poezije jugoslovenskih pesnika od 1800. do 1900."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom